Tribunals

Els EUA rebutgen la demanda dels Cierco contra la FinCEN

Un jutge de Columbia sentencia que amb la retirada de la nota de la FinCEN ja no hi ha cas

Els EUA rebutgen la demanda dels Cierco contra la FinCEN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge James Emmanuel Boasberg basa la seva decisió en el fet que la nota que va fer pública el passat febrer el Tresor nord-americà ja és suficient compensació per als germans Cierco i, per tant, la demanda ha deixat de tenir sentit. Boasberg, segons fonts consultades, entén que la nova nota del febrer d’enguany és l’objectiu fonamental que perseguia la demanda dels Cierco i per això el plet ja no és necessari. Tota la resta de reclamacions que incloïen els germans Cierco en la reclamació liderada per l’advocat Eric Lewis queden fora un cop el principal motiu ja està resolt.

La demanda dels accionistes majoritaris de l’entitat intervinguda contra el departament del Tresor, però, anava molt més enllà ja que s’acusava la FinCEN d’haver sentenciat “a mort” BPA sense un judici previ, i que s’havia utilitzat el banc com un “peó a sacrificar” perquè els Estats Units volien enviar un missatge a Andorra respecte que no estaven contents amb les mesures antiblanqueig existents. Es demanava que s’obligués a fer marxa enrere de la nota del març del 2015 i s’instés els bancs de tot el món que podien tornar a operar amb BPA, i també perquè els Estats Units actuessin per tal que el Govern andorrà aturés tot el procés per a la creació de Vall Banc. La FinCEN va fer un plec de descàr­recs on bàsicament incidien que els Estats Units “no van tancar” BPA perquè la nota del març del 2015 era un proposta d’accions però no una sentència, i que els Cierco no tenien potestat per pledejar als Estats Units en un cas que es dirigeix a Andorra. Boasberg ha decidit finalment que amb una nova nota que deixa sense efecte la proposta d’accions el cas es pot donar per tancat i no cal ni jutjar-lo.

opció de recurs

La decisió del jutge del districte de Columbia és recurrible. En una nota feta pública ahir pel Grup Cierco s’indicava que hi ha seixanta dies per decidir si es recorre o no “i els assessors legals dels propietaris de BPA no prendran la decisió final fins que no hagin pogut analitzar el text íntegre de la resolució de Boasberg”. La decisió que sí que s’ha pres és la de demanar tota la informació que tingui la FinCEN sobre l’afer BPA. El procediment s’ha fet a través de la Freedom of Information Act per demanar informació als organismes governamentals dels Estats Units.

En declaracions que recull el comunicat, Higini Cierco manifesta que “lluitarem fins que es faci justícia”, mentre que Ramon Cierco va indicar que “ara se’ns ha confirmat el que hem estat dient des del principi: BPA no era un banc que es pogués considerar com a risc de primer ordre en blanqueig de capital i no havia d’haver tancat mai”.

SDP INSINUA QUE EL GOVERN ESTÀ INCIDINT EN LA JUSTÍCIA PEL QUE FA A L''AFER BPA'

El conseller d’SDP Víctor Naudi va insinuar ahir que el Govern està incidint en la justícia en tot allò que fa referència al cas BPA. En una roda de premsa per valorar la sentència del Tribunal Constitucional que obliga l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) a lliurar als accionistes majoritaris de BPA l’informe que assenyala que l’entitat bancària era inviable, Naudi es va mostrar “estranyat” pel fet que les instàncies judicials “no hagin tingut en compte un dret tan elemental” com el de la defensa i en aquest sentit va afirmar que “ens preocupa perquè pot fer la sensació que no hi ha ben bé separació de poders”.

Amb tot, malgrat lamentar que aquest tipus d’actuacions provoquen que “la ciutadania tingui un cert desencís” envers la justícia, va celebrar que “s’hagi reconegut el dret bàsic a la defensa”. Així mateix, va assegurar que la sentència “posa en evidència la poca transcendència i utilitat” de la comissió especial de vigilància de l’estabilitat financera. A parer de Naudi, que l’INAF no hagués lliurat l’informe “aixeca dubtes sobre la feina feta”.

Pel que fa a la voluntat del Govern de ser actor civil en la causa penal contra BPA, Naudi va etzibar que “ja era hora” que l’executiu fes el pas però va matisar que “sobta que a hores d’ara hagin pres aquesta decisió”. A més, va destacar que “és curiós que coincideixi amb aquestes dates”. De la seva banda, el conseller general de DA, Ladislau Baró, va donar “ple suport” a l’acció i va remarcar que la demanda permetrà tenir accés al sumari.

tracking