Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Justícia

L'INAF haurà d'aportar l'estudi que considerava que BPA era inviable

El constitucional considera que sense el dossier es vulnera el dret a un procés degut als germans cierco
oficia BPA

L'INAF haurà d'aportar l'estudi que considerava que BPA era inviable

L'informe de l'INAF va ser la base de la intervenció.

Fernando Galindo
Actualitzada 17/05/2016 a les 20:29
El Tribunal Constitucional (TC) ha resolt que es va vulnerar als germans Ramon i Higini Cierco el dret a un procés degut, previst a l’article 10 de la Carta Magna, en no considerar que l’informe de l’INAF que resolia que BPA era inviable i que va estar en l’origen del procés de resolució de l’entitat financera endegat per l’AREB havia de formar part de les actuacions judicials.

L’inici del plet és la demanda que els Cierco van interposar a la Batllia contra l’aprovació, per part de l’INAF, de l’informe que resolia que BPA era inviable. Primer la Batllia i després la sala administrativa del Tribunal Superior van denegar les pretensions als accionistes majoritaris de l’entitat financera, al·legant que aquell acte no era recurrible ja que era merament un acte preparatori que servia d’informació a l’AREB. Els empresaris van recórrer llavors al Tribunal Constitucional sol·licitant l’empara al·legant la presumpta vulneració dels drets a obtenir una decisió fonamentada en dret i a un procés degut. Defensaven, entre d’altres arguments, que el citat informe no podia ser considerat un mer acte preparatori perquè la decisió de l’AREB havia estat condicionada pel mateix i lamentaven que “ni els tribunals ni aquesta part han tingut accés a aquest informe”. Tant la fiscalia com l’INAF, en les seves respostes a la demanda, es van oposar a les pretensions dels Cierco.

Els magistrats del TC després d’advertir que no és la seva funció espressar l’opinió sobre si era un acte definitiu o només preparatori, o si vinculava o no l’AREB per prendre la decisió sobre la resolució, conclouen que “allò que és problemàtic és la no aportació a les actuacions de l’informe de l’INAF”. La sentència del TC remarca que “resulta indispensable que el tan discutit informe estigui incorporat a les actuacions de manera autèntica, liberal i íntegra”, i obliga que les accions judicials es retrotraguin a l’inici comptant ja amb aquesta documentació.

En un comunicat de premsa, el grup Cierco valorava que amb l’estimació del recurs “el Tribunal Constitucional posa una primera pedra perquè es pugui solucionar la violació dels drets dels germans Cierco: l’INAF haurà d’ensenyar allò que pretenia amagar”.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477