Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar

Un 70% d’andorrans aprova el matrimoni homosexual

El 70% dels andorrans es mostra favorable a canviar la llei per permetre les bodes civils entre persones del mateix sexe
Actualitzada 07/07/2013 a les 07:01
Realitzada entre el 5 i el 27 de juny passats, en plena campanya de recollida de signatures a favor de canviar la legislació per permetre les bodes civils gais, el 70% dels 407 andorrans majors de 18 anys enquestats van respondre afirmativament sobre si estaven a favor o en contra d’aquestes unions. Un 19,4% va contestar que no i el 10,6% restant no va respondre. Entre els residents no andorrans, el suport al matrimoni entre persones del mateix sexe també és àmpliament favorable. En aquest cas, es va preguntar a 406 persones i el 66,7% va contestar afirmativament. El rebuig a les bodes homosexuals és del 20,4% entre els residents, mentre que un 12,8% dels enquestats va preferir no contestar.     Cal recordar que la campanya de suport al matrimoni civil entre persones del mateix sexe impulsada per quatre juristes del país va superar la setmana passada les 2.200 signatures i que els seus promotors les preveuen entregar al Govern, al Consell General i als comuns abans que acabi el juliol.
Doble nacionalitatL’enquesta, que es va dur a terme entre els ciutadans que viuen en una llar amb telèfon fix i que té un nivell de confiança del 95,5% tant per a les opinions dels andor­rans com per a les dels residents, també va preguntar sobre la nacionalitat. Un 68,8% d’andorrans és favorable que sigui legal que qualsevol persona pugui tenir passaport del Principat i d’un altra estat. El 23,3% no veu bé permetre la doble nacionalitat, mentre que el 7,9% no opina. Entre els residents no andorrans, el suport al doble passaport augmenta fins el 75%, amb només un 15,8% els que prefereixen que la llei es mantingui com ara i castigui amb la pèrdua de l’andorrana a qui tingui la doble nacionalitat.     També és majoritari el suport de la població a rebaixar el nombre d’anys de residència al país per poder fer-se andorrà, que actualment és de vint. En aquest cas són els residents no andorrans els més favorables a aquest canvi legislatiu. Concretament són un 67,7%, una xifra força superior al 56,8% del nacionals que estarien disposats a rebaixar el topall d’anys per poder tenir dret al passaport andorrà. El rebuig a aquest canvi arriba fins al 35,9% en el cas dels andorrans, mentre que un 19,7% dels no residents prefereix que es mantinguin els vint anys. De les dades de l’enquesta es desprèn un major interès sobre aquesta qüestió entre els nacionals, ja que només un 7,4% ha optat per no contestar.
Participació en les eleccions L’enquesta, a més de les habituals preguntes sobre l’actualitat política del Principat, ha inclòs qüestions referents als drets dels ciutadans, com ara el dels residents no andorrans a participar en les eleccions. Un dret que la majoria dels nacionals considera que haurien de tenir per participar en les eleccions comunals, però que no s’hauria de concedir per a les generals. Així, el 60,2% dels residents amb nacionalitat andorrana està a favor de permetre als no nacionals votar als comicis comunals, mentre que un 33,7% s’hi mostra contrari. Quan es pregunta sobre les generals, l’enquesta fa un gir de 180 graus. En aquest cas, només el 31% dels andorrans vol que els residents puguin participar en les eleccions, mentre que el rebuig al dret de vot arriba fins el 63,1%.    Entre els residents no andor­rans el suport és majoritari al dret a votar en les dues eleccions, però s’observa una gran diferència si es tracta de les comunals o de les generals. En el primer dels casos, un 82,3% vol que la llei els permeti participar en els comicis per escollir els governs parroquials, mentre que en el segon només el 60,3% vol ser part activa en la formació del Parlament.    Tot i que no es relaciona ni amb els canvis en la nacionalitat ni amb el dret de vot, l’enquesta també pregunta sobre si s’ha de modificar la Constitució. El 57% dels andorrans i el 41,6% dels residents creu que s’hauria de reformar en algun aspecte.  
  • #9
    (08/07/13 00:27)

    Em feu un truc un cop el matrimoni homosexual sigui legal , vindré a fer la cereminia a Andorra

  • #8
    (07/07/13 20:52)

    Andorrana i Absurd : En primer lloc, digueu ser andorrans de segona per no comprendre, que no vol dir comparyir i segon, no falteu respecteu l'ideologia de tothom i més, si té 60 anys. Esteu faltan el respecte imposant la vostra manera de pensar i per cert, lo de les faltes d'ortografia també és una falta der respecte per dos motius : primer, no deu haver estudiat tant com nosaltres i sap utilitzar Internet segon, dir amb algú que escrigui bé és no tenir arguments. Ja voldria veure com envieu els Whats...

  • #7
    (07/07/13 18:24)

    Ha! Ha! Ha! Quines enquestes. Falç tot. Si no fos perque ens coste diners far riure

  • #6
    (07/07/13 17:54)

    Sr. Falç ,ja que té més de 60 anys i que s'apropa la seva jubilació, li recomano que s'inscrigui VOSTÈ a classes de català per aprendre les regles de l'accentuacció ja que el seu escrit n'està ple de faltes!!! A més els gentilicis no s'escriuen amb majúscula en català!!!

  • #5
    (07/07/13 12:45)

    Sr. Falç. Li agrairia que no parlés en nom de tots els andorrans perquè no tots som tant carques com vostè. Es una minoria dels andorrans com vostè que son així. No hi ha més patriota que jo! Respecti les opinions de tothom i o falti al respecte.

  • #4
    (07/07/13 11:00)

    Falç, malauradament Andorra a canviat molt ultimament i ja ni es tradicionalista ni conservadora ni tampoc afferrada a l'esglesia. Tinc dubtes sobre la fiabilitat d'aquestes enquestes, pero Andorra esta molt canviada i no per bé!

  • #3
    (07/07/13 10:56)

    70% de 407. Si que som pocs andorrans...

  • #2
    (07/07/13 10:35)

    Soc Andorra de mes de 60 anys,i puc ben assegurar que aquesta enquesta no s'aguanta per enlloc,es tota falsa o falsejada,quan parla d'Andorrans,.Han de saber i ho poden comprovar que l'Andorrá de veritat es tradicionalista i molt afferrat a l'esglesia catòlica sobretot al nostre Co-Princep, Srs.del Govern envieu a aquest Sr.Micó a fer estadistiques de turisme al Pas De La Casa i a la vegada l'hi anirien bé unes clases de parla catalana. Diners mal gastats al el CRES.

  • #1
    (07/07/13 09:48)

    Les enquestes del CRES pregunten el que li interessa saber a Govern. On és la pregunta: Estaria vostè d'acord en la despenalització de l'avortament en els tres supòsits terapèutics?. Demanen pel matrimoni homosexual, i no per lo altre. Quins nassos !!! I desprès dieun que no estan pressionats pel Coprincep !!!

9
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477