Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar

El vet a exercir als advocats espanyols arriba a la Batllia

El Govern sosté que no hi ha reciprocitat perquè Madrid sol·licita als andorrans un tràmit extra, la dispensa de nacionalitat
06/06/2013 a les 07:11
El cas dels lletrats espanyols és l’únic que ja, des de l’inici, l’executiu va deixar clar que no hi podria haver obertura automàtica. I és que l’administració considera que no es dóna el requisit de reciprocitat perquè Madrid requereix als lletrats andorrans (així com a la resta de ciutadans de fora de la UE o de l’Espai Econòmic Europeu) un tràmit extra que el Principat no preveu: la dispensa de nacionalitat. I aquest és l’argument que el ministeri de Justícia i Interior dóna per denegar a la lletrada Sonia Artal Conesa, de nacionalitat espanyola, l’autorització per exercir al país.     Fins ara els únics recursos que havien arribat a la Justícia relacionats amb l’obertura de les professions liberals a estrangers eren  de metges espanyols (tres). En aquest cas, l’executiu ha optat per usar la via del silenci administratiu en la resposta a les peticions, que tenen un component especial. El ministre d’Interior, Xavier Espot, va assenyalar fa uns dies que no es pot assegurar tampoc la reciprocitat automàtica. Però també està en joc la reforma sanitària i el ministeri de Salut vol calibrar primer les necessitats de professionals. A més, en tractar-se d’assalariats de l’hospital, Salut entén que s’ha de resoldre com quedaria la seva situació contractual abans que puguin passar a exercir com a liberals.
L'AMBAIXADALa denegació de peticions d’exercici liberal a nacionals espanyols genera preocupació a l’ambaixada de l’Estat veí de sud, que ha rebut algunes queixes d’afectats des que es va iniciar el procés, amb l’entrada en vigor de la Llei d’obertura econòmica. En el cas concret dels advocats, des de l’ambaixada van expressar ahir els dubtes respecte que l’existència del tràmit de la dispensa de nacionalitat pugui esdevenir un motiu per concloure que un andorrà no és tractat en igualtat de condicions a Madrid i, per tant,  per negar l’autorització de l’exercici d’un espanyol al Principat. Van argumentar que es tracta d’una qüestió administrativa i que en la immensa majoria dels casos les resolucions són positives. D’altres fonts van assenyalar que el tràmit difereix poc del que s’ha de fer al Principat per poder esdevenir professional liberal. Es tracta d’una sol·licitud que s’ha de lliurar al ministeri espanyol de Justícia amb un seguit de documents: el permís de residència, l’homologació del títol universitari, un certificat de manca d’antecedents penals al país d’origen i també a Espanya, i un certificat de comportament professional si és que s’ha estat col·legiat al lloc de procedència.
LA POSICIÓ DEL COL·LEGIEl Col·legi d’Advocats està en línia amb el posicionament del Govern. El degà, Francesc Badia, va insistir que no existeix reciprocitat perquè aquest tràmit la impedeix. El col·legi entén que aquesta dispensa deixa en mans de l’executiu veí decidir si atorga o no l’exercici, de manera discrecional, quan Andorra l’atorga de manera automàtica. Es tracta d’un tràmit “addicional” que impedeix aquesta igualtat de condicions que estableix la legislació. Badia va insistir que el posicionament del col·lectiu no és en cap cas contrari a l’obertura, i que “el que ens preocupa, i és en el que hem insistit molt, és que els andorrans puguin anar a treballar a fora”.     Respecte a les veus que argumenten que la dispensa és un simple procediment administratiu i que no suposa cap trava, el degà dels lletrats va assenyalar que “si és així que l’eliminin. Si no serveix de res l’únic que han de fer és eliminar-lo”. Francesc Badia es va mostrar optimista amb la possibilitat que el país veí del sud pugui fer una excepció. “Crec que és un tema que Espanya pot resoldre”, va indicar.     El col·legi sap, fins a la data, de quatre peticions d’estrangers per exercir l’advocacia: tres espa­nyols i un francès.
 • #12
  (07/06/13 16:51)

  Bé per Sonia. Continua lluitant.

 • #11
  (07/06/13 08:31)

  http://www.icab.cat/?go=eaf9d1a0ec5f1dc58757ad6cffdacedb3aff63fbde646169ae35e16d9d7924bf84947f2bd4fb017a35071c6f952ab332dd1cb51f6687d227

 • #10
  (06/06/13 22:29)

  Tens una solucio que alguns han fet ,casarte amb un andorra per aconseguir la nacionalitat

 • #9
  (06/06/13 20:37)

  Inversió extrangera a la ANDORRANA POLITICS AMICS? On esta la obertura amb aquest sector ben Tancadet...o tots els sector o cap. PQ LA OBERTURA també la tinc al meu sector !!! Si volen obertura que obrin el sector dels Advocats aixi si venen els de Fora a treure el pà que els treguin a Tothom. Jo també vuill un buffet LOW COST.Estic fart de Pagar 1000€ per un copiar i pegar.

 • #8
  (06/06/13 14:55)

  Para mi la cosa esta muy clara ,los politicos,andorranos,y sus amigos empresarios,etc,,sienten aun Andorra como una propiedad,,tienen miedo de ser desbancados por profesionales mas competentes que ellos ,y de esta manera perder ciertos monopolios y lobbies. Estas leyes de abertura economica, profesionales ,empresas ,etc ,,es puro humo . A la hora de la verdad se acojonan, y se vuelven a refujiar en su madriguera ,cerrando las puertas a todo aquel que suponga una competencia y que les reste privilegios.Pero lo bueno de esto es que fuera de Andorra ya todo el mundo sabe como funciona el pais y como son, ya no engañan a nadie, ni siquiera cuando dicen que ya no son un paraiso fiscal ,cuando todo el mundo sabe que es su razon de existir,

 • #7
  (06/06/13 14:54)

  I què opinen d'això els senyors col·legiats de l'il·lustre col·legi d'advocats de Barclona amb números 12901, 19074, 10068 o 9366? Ells també pensen que no hi ha reciprocitat?

 • #6
  (06/06/13 12:16)

  Es vergonyos aquest pais. LEs lleis, les nacionalitas. Si son ells , els politics i qui fan les lleis, que fan el que voles. Hi ha reprocitat, hi ha doble nacionalita, els paisos de la UE, accepta aixo. Els mateixos politics tenen doble nacionalitat i no es diu res i un altre que no diu res al pais, que deixar els diners al pais, que hi treballa i no el destruix te poblemes. Tens rao deixeu de pendre'ns el pèl.

 • #5
  (06/06/13 10:23)

  Estan acollonits.Sels acaba la vicoca vergonyos

 • #4
  (06/06/13 10:23)

  O sigui, que a Espanya pot exercir un andorrà d'advocat i a andorra no pot exercir un advocat espanyol resident. Hi ha sort que a Espanya no s'enteren de res, o no es mouen per res els seus polítics....

 • #3
  (06/06/13 10:03)

  andevant!

Veure’n més
12
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477