Gina del Rio

“Un pot estar bé i decidir anar al psicòleg”

És la nova cara de la campanya d’UNICEF per sensibilitzar els joves sobre la necessitat de demanar ajuda en cas de patir un problema de salut mental, una temàtica sobre la qual es volen trencar tabús.

Gina del Rio, Esquiadora

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ha anat mai al psicòleg?

Des del Govern ens van oferir unes beques que ens permeten anar al psicòleg i al nutricionista, i la veritat és que quan ens ho van oferir hi vaig voler anar des d’un primer moment.

Rendiment esportiu i ment són dues qüestions que van de la mà?

Sí; de fet, la decisió d’anar al psicòleg va anar molt lligada a la voluntat de voler millorar el rendiment esportiu. La qüestió mental afecta de ple l’esport. Els nervis poden fer males passades. És veritat que jo no en sabia gaire, d’aquest món, però haig de dir que em va anar molt bé.

I quant de temps fa que hi vas?

Doncs menys d’un any. Com t’he dit, quan m’ho van proposar des del Govern va ser quan vaig començar a anar-hi.

Costa verbalitzar que vas al psicòleg? Tens la sensació que és un tabú?

Jo al principi ho vivia així. Només vas al psicòleg quan et passa alguna cosa o quan estàs malament. Però després vaig entendre que no. Que un pot estar bé i pot decidir anar al psicòleg per millorar altres aspectes, com la gestió de la pressió.

I amb els teus amics?

La veritat és que en el meu entorn és una qüestió que està molt normalitzada. Diria que en el meu entorn no és un tema tabú, tot i que entenc que ho pugui ser en altres entorns.

Com sorgeix la iniciativa de la campanya d’UNICEF?

M’ho van proposar des d’UNICEF i vaig estar encantada de donar un cop de mà a aquestes accions. Si ha d’ajudar també a trencar aquest tabú, es fa.

Amb els teus últims resultats, t’està costant gestionar la pressió?

Crec que, com que encara em queda un any júnior, és més fàcil, però és veritat que posar-se expectatives pot implicar també tenir frustracions. És una cosa que s’ha de treballar, igual que la gestió de la pressió, la que et poses tu i la que et posa altra gent. Intento viure el dia a dia, i després ja veurem què va passant.

I la pandèmia et va canviar en aquest sentit?

Crec que no tant, però penso que la gent que va estar sola sí que ho va notar. A la gent que li costa anar al psicòleg li diria que ha de trobar una persona de confiança per fer el primer pas de buidar-se. Treure-ho ja és un gran pas.

L’objectiu de la campanya és trencar aquest tabú?

Sí, especialment entre els joves. Que parlin, que busquin professionals i que diguin com se senten.

tracking