Fernando Pérez Pacho

“Els policies s'ho guarden tot fins que és massa tard”

És psicòleg clínic i doctorand en suïcidi policial. Dimecres al matí va oferir una conferència sobre la salut mental en els cossos de seguretat de l’estat i el suïcidi policial, organitzada per Diversum Enterprise.

Fernando Pérez Pacho, PsicòlegFERNANDO PÉREZ PACHO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quants agents de policia se suïciden cada any a Espanya?

Encara no coneixem bé l’abast del problema perquè només disposem de xifres oficials des del 2016. L’any passat 30 policies van suïcidar-se. El 2021, 44.

Per què no hi ha dades fiables sobre el fenomen fins fa pocs anys?

Per l’estigmatització. Fins fa ben poc, quan una persona se suïcidava no se’n parlava perquè, si se sabia, era un fet que tacava tots els membres de la seva família. Era un secret que quedava tancat a casa.

Es pot establir un perfil de policia que decideix posar fi a la seva vida?

La veritat és que en sabem molt poc, del suïcidi policial. Falta molta investigació. El que sí que sabem és que més o menys la meitat són suïcidis impulsius, en què una persona que en aparença està bé pren la decisió de suïcidar-se pràcticament sense planificació. Són aquells casos en els quals diuen que la persona no havia donat senyals al seu entorn, senyals que poguessin fer pensar amics i familiars que estava passant un mal moment.

Quins factors de risc específics té la feina de policia?

El policia s’ha d’enfrontar a la part més fosca de l’ésser humà. Un policia està en contacte diari amb la mort i la violència. Això pot dessensibilitzar-lo progressivament, fins al punt que no senti malestar davant la possibilitat de suïcidar-se. Estem programats biològicament perquè ens disgusti la idea de llevar-nos la vida, i perdre-hi la por pot ser molt perillós. Hi ha un altre factor de risc: l’arma reglamentària. A més, un policia sap com aplicar la violència letal. No és casualitat que el 90% dels suïcidis policials es comentin amb la pròpia arma.

Els policies saben demanar ajuda quan ho necessiten?

Als policies els sol costar molt reconèixer que estan passant un mal moment. S’ho guarden tot fins que és massa tard, fins que no poden més. Aguanten el que no està escrit. Imagina’t que has hagut d’intervenir en un accident de trànsit en què han mort nens petits i has vist els seus cadàvers. És lògic que quan arribis a casa no vulguis parlar-ne amb la parella i li responguis un “bé” per sortir del pas si et pregunta “com ha anat el dia?”.

Com es poden prevenir els suïcidis en els cossos policials.

Per prevenir el suïcidi cal atacar-ne les causes. Cal millorar l’atenció psicològica. Alhora, els membres dels cossos de seguretat han de saber que tenen a l’abast tots aquests recursos. És imprescindible trencar l’estigma. Que en un moment de la teva carrera necessitis ajuda no significa que siguis mal policia.

tracking