x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Genís Pérez

“Cuidar un hort és una activitat molt recomanable”

No havia conreat mai, però des que es va jubilar, ara fa quatre anys, ha pogut gaudir d’una parcel·la dels horts del Sucarana, una activitat d’entreteniment que recomana a totes les persones per mantenir-se actives.
Genís Pérez,  Hortolà d'Escaldes-Engordany

Genís Pérez, Hortolà d'Escaldes-Engordany

Genís Pérez, Hortolà d'Escaldes-Engordany

Actualitzada 16/03/2023 a les 12:11
Quina és la seva experiència als horts del Sucarana?
Els horts ens permeten tenir una mica d’oci. És un entreteniment molt maco i a sobre et permet fer activitat física, i el cert és que és una activitat molt agraïda. A més, et permet menjar de la teva collita. Per tots aquests motius és molt interessant.


Porta molts anys fent d’hortolà?

Porto des que em vaig jubilar, ara fa quatre anys, amb aquesta experiència. Quan et jubiles tens més temps i, com dic, d’aquesta manera pots conrear alguna cosa per menjar. És una activitat molt entretinguda amb la qual pots passar una bona estona.

Havia conreat abans?
Jo m’havia dedicat sempre a altres activitats i de conrear la veritat és que no en sabia res. Sempre hi ha tutorials que pots anar llegint i els mateixos companys ens ajudem molt habitualment. Els horts no són enormes, sinó que tenen una vintena o trentena de metres quadrats, i això també és un avantatge.


Com es pot accedir a un hort?

Normalment al març hi ha un sorteig de totes les persones que hi estiguin interessades, a disposició de les quals hi ha una vintena de parcel·les. La veritat és que sempre hem tingut hort gairebé tothom que ho ha demanat perquè, a més, de vegades hi ha algú que la cedeix perquè finalment no se’n pot fer càrrec.

Algú els ajuda?
Al principi de la temporada sempre hi ha alguna persona del comú que ens guia una mica a tots i ens explica com conrear en general, o com posar l’adob. De fet, també hi ha una persona de manteniment del comú que prepara la terra, que és potser una de les tasques més dures. A més, dins de la mateixa llar de jubilats hi ha personal i el cert és que t’ajuden molt.


Un altre aspecte positiu dels horts són les relacions socials que s’estableixen?

Sí, perquè tots hi anem pràcticament a les mateixes hores i pots compartir amb altres persones els conreus que van bé, per exemple. D’aquesta manera, ens fem companyia entre tots.

Es tracta, doncs, d’una activitat molt recomanable durant la jubilació?
Si et trobes físicament bé és una activitat molt recomanable perquè es passa el dia de manera molt entretinguda. I això tant per als homes com per a les dones. Pel que he vist durant tots aquests anys que porto d’hortolà hi ha pràcticament la mateixa proporció entre homes i dones. Hi ha persones de més de setanta anys que encara hi participen.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts