x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Clara Pladevall

“'Ornitho.ad' és com una llibreta de camp compartida”

El portal ornitho.ad ha augmentat un 9% el nombre d’observacions registrades, però els seus responsable creuen que encara pot créixer. Tothom que hi estigui interessat pot compartir els seus apunts sobre la fauna i flora del país.
Clara Pladevall

Clara Pladevall

Clara Pladevall

C. P.
Actualitzada 08/03/2023 a les 12:06
En què consisteix ‘ornitho.ad’?
És un portal web que serveix de llibreta de camp compartida. Abans la gent apuntava en una llibreta les seves observacions i ara la manera de fer-ho és amb aquestes aplicacions. Després hi ha una sèrie d’experts que validen que aquestes observacions siguin correctes. Això fa que totes aquestes dades siguin molt valuoses en l’àmbit científic.


Quins tipus d’observacions es poden fer?

Per exemple, si estàs fent una costellada amb els amics i veus una guineu ho pots fer constar, o si veus un animal atropellat pot ajudar a determinar punts negres. Totes les informacions poden ser interessants de cara al futur i, a més, l’usuari té les seves dades.

O sigui, que és una web molt oberta al públic en general?
Sí, i fins i tot la pots utilitzar per fer consultes. Si, per exemple, has anat a la vall de Sorteny i has vist uns ocells que t’han estranyat molt, veient les observacions d’altres persones pots saber què hi ha en aquest espai i això et pot servir per anar aprenent.


El portal funciona a diversos països...

Funciona en una desena de països europeus amb el mateix programa. En el cas d’Ornitho, el tenen molts països del nostre voltant, i des d’Andorra vam tenir la possibilitat d’integrar-nos-hi perquè de forma geogràfica era el més coherent, ja que tant a França com a Catalunya s’utilitza.

Quin és el balanç que fa des que es va posar en marxa?
El balanç és bo, cada vegada hi ha més gent que l’utilitza i moltes més observacions cada any, però creiem que encara hi ha marge perquè més gent la conegui i la pugui fer servir.


I pel que fa a l’any passat?

Hem augmentat el nombre d’observacions un 9%, i s’han acumulat més espècies, però ha baixat una mica el nombre d’usuaris. En tot cas, menys observadors han fet més observacions, que és una bona notícia perquè la gent que hi contribueix ho fa de manera regular. De totes formes, tenint en compte el turisme que hi ha al país, podríem tenir-ne més.

El grup dels ocells és el que té més observacions...
El dels ocells és el grup amb més observacions, amb gairebé el 95% del total que es produeixen, ja que en el seu cas hi ha una tradició molt més gran, però també n’hi ha moltes, per exemple, de papallones.

Alguna troballa important?
Gràcies a una observació es va poder localitzar un papallona que es diu arlequí i que està en perill d’extinció i no s’havia vist des de feia anys.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts