Toni Pou

“Disposem de la tecnologia necessària per viure a Mart”

El comunicador, amb una llarga trajectòria en el periodisme científic, ofereix avui a les nou del vespre una conferència al teatre de les Fontetes, a la Massana, sobre els viatges espacials i les possibilitats de colonitzar Mart.

Toni PouToni Pou

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Faci’ns cinc cèntims de la conferència que oferirà avui a la nit a les Fontetes?

Hi exposaré els reptes dels viatges interplanetaris.

Per què se centra en l’exemple de Mart?

Perquè és el planeta del sistema solar mínimament habitable més proper a la Terra. Mart té hidrogen, oxigen i nitrogen. Amb aquests elements es pot fabricar aigua i aire, necessaris per a la supervivència.

Quant tarda una nau espacial a arribar a Mart?

Ens en separen 50 milions de quilòmetres. Amb una nau espacial tardaríem entre quatre i cinc mesos a arribar-hi.

Viure al planeta roig està dins de les possibilitats de la humanitat?

Disposem de la tecnologia necessària per viatjar i viure a Mart. Els experts calculen que transportar-hi unes 100 tones de material costa uns 1.000 milions d’euros. Són molts diners, però és una xifra que una multinacional o un estat mitjà o gran pot permetre’s. Colonitzar Mart és possible. Fer-ho és una qüestió de voluntat.

És possible terraformar el planeta o és una hipòtesi més pròpia de la ciència-ficció?

Seria un projecte molt complicat i d’una gran complexitat. Estem parlant de transformar un planeta perquè tingui unes condicions ecològiques semblants a les de la Terra! Avui ningú s’ho planteja com una possibilitat realista.

Imaginem que avui una nau espacial prengués rumb a Mart. Com viurien els pioners quan hi arribessin?

Una de les possibilitats que han plantejat els experts seria excavar túnels als penya-segats, tancar-los, omplir-los d’aire i construir allà els primers habitatges.

S’hi podria generar energia?

Sí. S’ha plantejat d’instal·lar-hi plaques fotovoltaiques i petits reactors nuclears. Els aerogeneradors s’han descartat perquè no funcionarien. L’aire és poc dens.

Veurem viatges a Mart aquest segle?

Penso que sí. Al començament hi anirà poca gent. Els primers tripulants seran científics, com els que viatgen a l’Antàrtida en missions d’investigació.

Quin impacte podria tenir la vida humana a Mart en la nostra manera de relacionar-nos amb l’entorn?

Per poder sobreviure a Mart no tens més remei que ser sostenible. Les formes de vida que s’hi desenvoluparien podrien ensenyar-nos moltes coses.

Si l’hi proposessin, pujaria a una nau espacial rumb a Mart?

Penso que no. Em fa una mica de respecte.

tracking