x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Laura Medina

“És important que el cuidador tingui espais de respir”

Treballa a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i avui oferirà una conferència al Crèdit Centre sota el títol ‘Visibilitzem les cures pal·liatives i cuidem el qui cuida’, organitzada per la Fundació Crèdit Andorrà.
Laura Medina

Laura Medina

Laura Medina

Fernando Galindo
Actualitzada 23/01/2023 a les 12:08
Quina és la finalitat de la conferència que ofereix avui?
Es tracta de visibilitzar allò que és invisible de vegades, com és la cura que tenen els familiars sobretot de les persones que tenen malalties terminals o no curables i que fan una tasca molt important que cal que es vegi.


Cada vegada es dona més importància a la necessitat de cuidar el cuidador...

Abans no hi havia aquesta preocupació i crec que l’hem de tenir i hem de començar a pensar que la malaltia no afecta només els malalts, sinó també les persones que els cuiden. Per tant, cal atendre’ls per cuidar-los.

És suficientment reconeguda la tasca de cuidador, sobretot dels familiars?
Crec que, més que reconèixer el que hem de fer, és trobar la manera de donar una resposta a les necessitats d’aquests cuidadors. S’ha de poder acompa-nyar aquestes persones, que també es veuen afectades, de manera que estiguin més connectades amb el seu entorn i també amb l’equip.


Suposo que els cuidadors professionals tenen més eines per fer la seva feina...

També els cuidadors professionals ens hem de cuidar, no som omnipotents, perquè fem una tasca molt lligada al contacte amb els humans. De fet, quan treballem amb malalts pal·liatius ho fem de manera pluridisciplinària perquè les funcions de cadascú són diferents i no ho podem fer tot. Els cuidadors informals, que són els familiars, però, sí que normalment porten una càrrega molt més gran que no és compartida.

Quin és el risc que comporta ser cuidador?
Hi ha el perill de l’aïllament, que de tant cuidar el familiar s’oblidin de les seves pròpies necessitats, i la sobrecàrrega que això comporta en solitud pot portar a problemes per a aquestes de persones de salut, estrès, depressió.


Quines són les eines per afrontar aquesta tasca de la millor manera?

El que hem de fer és parlar amb aquests familiars i intentar que la seva tasca no se centri només en la persona que estan cuidant, sinó que dirigeixin també l’atenció cap a ells mateixos. Es tracta que tinguin contacte amb altres persones i busquin ajuda quan no donen l’abast.

Pensar també en ells mateixos és essencial...
És important que el cuidador tingui espais de respir perquè, si no, està totalment immers en una situació de malaltia que, a més, se sap que no s’acabarà de curar. Si aquesta persona no pot sortir d’aquest món a casa, aleshores la càrrega que porta és molt dura.
Etiquetes
  • #1 Carmen Gómez Cruz
    (07/02/23 18:09)

    Comparteixo tot el que es planteja en aquesta entrevista. Sense volver magnificar la feina feta per als Altres ni caure en el victimisme, el cert és que pesen moltes coses, físiques i psicològiques, hi ha incertesa sobre què Fer i què no. Per a mi en concreto pesa la simple suposició de imaginar què sucedería si jo caigués malalta.
    Gràcies pero pensar-hi

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts