Roser Palomero

“En dos anys hem consolidat una important cita internacional”

Roser Palomero

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Gran Premi Musical Lauredià arriba a la segona edició.

Des de l’organització estem molt satisfets perquè en només dos anys hem consolidat una important cita de caire internacional i que a més està enfocada a intèrprets professionals, de nivell. No ha estat gens fàcil tenint en compte la situació dels darrers anys.

S’han trobat amb moltes dificultats?

Bé, l’any passat vam poder esquivar la pandèmia, que encara es feia notar, i aquest any hem hagut de fer front al conflicte bèl·lic a Ucraïna.

Hi ha hagut intèrprets russos que no hagin pogut venir?

Els residents a Rússia no hi han pogut participar, però sí que tenim quatre músics d’aquesta nacionalitat que han pogut viatjar perquè estan vivint a Alemanya. És una situació diferent. Així mateix, també tenim alguns participants ucraïnesos.

Com s’estructura el certamen?

El concurs té tres parts. La primera es va dur a terme fa un mes a Itàlia, una primera prova eliminatòria on hi va haver 82 candidats, entre solistes i agrupacions. D’aquells 82, en van quedar 30, de 16 nacionalitats diferents, que són els que ara venen a Sant Julià.

I aquí se celebren les dues fases restants.

Sí, des d’avui fins al divendres es desenvolupa l’eliminatòria de la segona fase. I dissabte es farà la gran prova final. Totes les proves estan obertes al públic.

Quins són els premis?

En total hi ha quatre guardons: el Gran Premi Musical Lauredià, que l’atorga l’associació italitana Amici della Musica di Verona, i un primer, un segon i un tercer premis, que els donen, respectivament, el comú de Sant Julià de Lòria, el ministeri de Cultura i l’escola Harmonia. Les remuneracions van dels 5.000 als 1.000 euros i, a més, als tres primers classificats també se’ls dona l’oportunitat de fer concerts a diferents llocs d’Europa.

El concurs està obert a intèrprets de qualsevol instrument?

Sí, tenim des de corda fregada fins a piano o acordió, passant per instruments de vent o cant líric. A més, cal recordar que es dona cabuda tant a solistes com a grups de cambra. No hem pogut acceptar, però, formacions de percussió simfònica.

Per què?

Per qüestions logístiques. Fa uns mesos un grup alemany de percussió es va posar en contacte amb nosaltres perquè estava interessat a participar i volia saber si a Andorra era possible llogar instruments. Com que no hi havia aquesta opció, i portar-los des d’Alemanya era molt costós, es va quedar fora del concurs.

tracking