x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Maryna Sánches

“Jo no puc anar a la guerra, però puc ballar i ajudar”

Va néixer a Ucraïna però fa vuit anys que viu a Andorra, on dirigeix l’acadèmia de dança Soul Dance, a l’Andorra Park Hotel. Demà a les 20.30 hores ballarà al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, en el concert ‘Units per Ucraïna’.
Maryna Sánches

Maryna Sánches

Maryna Sánches

ANTONIO GERVASI
Actualitzada 16/01/2023 a les 12:06
Com va començar a ballar?
Vaig començar molt tard, quan tenia 14 anys. L’escola de ballet són vuit anys d’estudi, però jo ho vaig fer en quatre. Els millors teatres d’Ucraïna m’han ofert anar-hi a ballar.


Mai és massa tard per començar.

Si treballes i tens voluntat pots aconseguir-ho tot. Ara tinc alumnes que han començat a ballar dansa clàssica als 60 anys. Potser no poden aixecar la cama 170 graus, però ballem, gaudim i ens ho passem bé.

La dansa és terapèutica?
Les meves alumnes sempre em diuen que se senten joves i felices gràcies a la dansa. Molt més que les amigues que no ballen.


És ucraïnesa, però fa vuit anys que viu a Andorra i sis que va obrir la seva escola de dansa, Soul Dance.

Quan passen coses molt dolentes a la vida, entens què et falta i què vols fer. Quan va morir la meva mare vaig anar a Ucraïna. Allà vaig veure la meva neboda ballar i em vaig adonar que l’únic que em fa feliç és ballar. Quan vaig tornar a Andorra vaig buscar una escola professional i vaig veure que no hi havia nivell. I vaig decidir obrir la meva escola.

Què ensenya?
Quan vaig obrir volia fer classes de tot: ballet, jazz contemporani... Però em vaig adonar que abans, una ballarina ha de conèixer molt bé la dansa clàssica. Si no saps què és un pas de bourrée, com vols dedicar-te professionalment a altres estils? Aqui a Andorra falta la base, la dansa clàssica. No vull fer molt i res, vull fer treball de qualitat.


Ballarà en el concert benèfic Units per Ucraïna. Què significa per a vostè?

Significa molt. Encara no em crec el què està passant. Tinc cosins i amics a la guerra. El meu pare té 70 anys i no vol abandonar el país. Quan m’expliquen què hi passa, és espantós. Tots hem de fer el màxim per ajudar. Jo no puc anar a la guerra, però puc ballar per recaptar diners i ajudar.

Acompanyarà la música en directe.
Ballaré amb música en viu i això em toca el cor. Trobar una persona que t’acompanyi és el meu somni. A la meva ciutat, quan féiem classes sempre ballàvem amb música en viu. Aquí és més difícil.

Vostè ve d’un país on el ballet és molt apreciat. Com valora l’escena cultural d’Andorra?
Em va sorprendre que en un país tan ric hi falti aquest aspecte cultural. No hi ha gaire teatre. Jo aniria cada setmana a veure El llac dels cignes, El Trencanous.... Aquí si ve un ballet a l’any és un miracle.
Etiquetes
 • #5 Dansa
  (17/01/23 20:39)

  Llegeixo cimentaris amb tota la pinta de competència entre escoles.
  En lloc de criticar el que fan els altres, podrieu organitzar actes a favor d'altres persones desfavorides.
  Hi aniré, segur.
  Ara toca Ucraina. El seu poble, els seus nens mereixen  compasió i ajut. O no?

  Respondre
 • #4 Mb
  (17/01/23 20:14)

  Es pot ajudar sempre i a qualsevol païs. La mento que es critiqui un petit esforç per Ucraina. Bravo, Maryna!

  Respondre
 • #3 Ballarina
  (17/01/23 08:27)

  Em sembla vergonyós i pretenciós… hi han escoles de dansa al pais que fa moltissims anys que han sentat una base per la dansa; escoles d'on han sortit ballarins professionals, com per a que ara arribi aquesta senyora a dir que no hi ha nivell.
  Li recomano anar mirant els diaris més sovint, surten bastants articles parlant dels premis que s'estan enduent joves promeses del pais, alguns d'ells del ballet (i no son alumnes seus)!!

  Respondre
 • #2 Modes induïdes...
  (16/01/23 10:21)

  nuria va dir..
  Totalment d'acord! No penso anar a cap acte per Ukraina!Tot el món fa "actes per Ukraina"...curiós oi aquesta uniformitat? Aquests actes només són paripés socials imitatiusque no serveixen per res.( Tot i que lamento la situació del poble ukraines , víctima del joc d'escacs global....però n'hi ha de molt pitjors) i

  Respondre
 • #1 nuria
  (16/01/23 09:25)

  També pots ajudar a l'Àfrica, crec que estan bastant pitjor que Ucrània...

  Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts