TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Albert Ruzafa

“El bosc caducifoli és una bona mostra de reciclatge natural”

És el guia de la sortida ‘Els boscos caducifolis a la tardor’, organitzada per l’Associació de Defensa de la Natura (ADN), demà a les 9 h. L’activitat és de franc per als socis de l’ADN i té un cost de 5 euros per als que no ho són. El punt de trobada és la bassa del Parc Central.

Albert Ruzafa, Enginyer forestal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En què consisteix aquesta activitat?

L’objectiu és veure una part de la diversitat d’arbres i arbustos caducifolis que hi ha al país, explicar-ne algunes característiques, i gaudir de les coloracions típiques d’aquestes plantes a la tardor.

Per on passarà el recorregut?

Anirem d’Andorra la Vella a Escaldes per diferents camins, al llarg d’una franja de bosc a la part baixa de l’obaga, on hi ha força diversitat d’arbres i arbusts caducifolis, entre 1.000 i 1.300 metres d’altitud aproximadament. Si ens seguíssim enfilant més amunt, aquesta diversitat s’aniria reduint progressivament.

Aquesta varietat inclou espècies, diguem-ne, poc habituals?

Sí, en veurem algunes, com l’auró negre i el castanyer. També serà una bona oportunitat per conèixer alguns camins i racons del país on no s’hi va tant. Si la gent té ganes de caminar fins i tot entrarem al Madriu, on veurem una curiositat botànica.

I entre els arbres més freqüents, quins destacaria?

Allà on anirem hi ha roure i pi roig, amb presència de cirerers, freixes, tells, beços, trèmols... A prop del Rec de l’Obac, s’hi troben també noguers. Vas travessant tot un mosaic d’hàbitats i de colors.

Quines funcions tenen aquests boscos?

Generen hàbitats d’interès per diferents espècies, ens proporcionen un paisatge atractiu que varia segons les estacions i contribueixen a la formació d’un sòl ric. El sòl que trobes, per exemple, en una roureda, és una bona mostra de reciclatge natural.

Per què?

Perquè els nutrients de les fulles s’incorporen al sòl, enriquint-lo, i poden ser aprofitats de nou.

Podem dir que el que l’arbre llença es converteix en aliment per al sòl?

Sí, tot l’ecosistema ho aprofita. A la tardor, els arbres recuperen alguns constituents de les fulles però quan cauen encara contenen nutrients que els descomponedors aprofitaran i incorporaran al sòl, permetent així que les plantes els tornin a fer servir. Al llarg de la història s’ha reemplaçat bosc caducifoli per cultius, aprofitant la riquesa dels sòls que s’hi havien desenvolupat.

Això també ha passat al país?

Sí, l’extensió d’aquests boscos s’ha reduït des d’antic per obtenir conreus i prats, i també se n’ha extret llenya. En canvi, en les darreres dècades, si bé aquest tipus de bosc ha recolonitzat alguns espais, en altres indrets ocupats per caducifolis s’hi ha construït, fent un canvi d’ús irreversible.

tracking