David Ramon

“La vela m'agrada perquè ets a la natura enmig del mar”

Olímpic a Barcelona 92 i a Atlanta 96 en vela, torna a la competició més de 20 anys després amb la disputa de la Winter League en J70, on comparteix vaixell amb el seu germà Marc, i també amb Eduard Mateu i Cristian Marfà.

David Ramon

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com sorgeix aquesta oportunitat de tornar a la competició?

L’ha liderat el meu germà Marc, que és qui s’ha mogut una mica i ha buscat aquesta classe tipus creuer. Vam parlar amb el Reial Club Nàutic de Barcelona i ens proporciona el vaixell per a aquesta primera prova.

Quan va deixar-ho?

Des del 2000 que vaig deixar la navegació en l’àmbit competitiu, i més enllà d’això he fet alguna regata de creuer, però molt puntual.

Què destaca de la classe J70?

La gràcia és que tots els vaixells són iguals i va en temps real, el primer que arriba guanya. La classe olímpica 470 és més lleugera perquè només hi ha dues persones i aquí quatre o cinc. Seria més creuer que vela lleugera.

Tots quatre integrants del vaixell són andorrans.

Sí, jo faig de patró, el meu germà Marc fa de gènova i porta l’altra vela, l’Eduard Mateu és el gennaker per quan el vent ve per darrere, i en Cristian Marfà és al davant amb la proa.

Tenir confiança en la resta de tripulants és clau.

Sí, tots som amics i amb el meu germà fa anys que naveguem. És molt important.

I com ho afronten?

No hem navegat mai amb aquest vaixell i comencem de zero a veure si funciona i hi ha possibilitats de seguir el campionat. Volem tornar a agafar sensacions amb aquest vaixell.

Pel que em diu, no pensen gaire en els resultats.

No, al final hi ha gent professional, i aquí ens falta pràctica i no tenim el material adequat per poder competir.

Torna a la competició a la ciutat on va estrenar-se en uns Jocs Olímpics. Especial?

I tant, és una ciutat molt especial per a mi per tot el que significa. A més, l’any que ve es farà la Copa Amèrica i és un atractiu més de Barcelona.

Com veu la vela al país?

És complicat perquè és un país petit i potencialment complicat perquè no tenim mar, tot i que des de la federació es treballa molt bé i sempre va sortint gent, tot i que perquè surti gent més bona sempre fa falta recolzament.

Vostè com va començar?

Als pares els va agradar i van apuntar-nos. La vela m’agrada perquè ets a la natura enmig del mar i compartim valors macos.

Tornarem a veure un olímpic del país en vela?

La vela no és un esport gaire lligat al país i costa aconseguir recursos, però sempre pot sortir algú.

tracking