Xavier Verdaguer

“No hi ha cap fórmula màgica per emprendre”

És un emprenedor fundador d’un dels centres d’innovació capdavanters ubicat a Silicon Valley de Califòrnia. Formarà part del Dream Big Andorra, unes jornades que busquen fomentar la creació d’idees per millorar la societat i la innovació al Principat.

Xavier Verdaguer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com definiria una persona emprenedora?

Mira, després de molts anys i de treballar amb molts emprenedors, emprenedor significa ser una persona inconformista, és a dir, que és inquieta, i això vol dir que té un punt de rebel. També és una persona incansable i que requereix de molt esforç.

Només amb això ja es pot ser emprenedor?

No. Hi ha més perquè al final hi ha una cosa molt important, que és que per emprendre cal un equip. De fet, és el primer i el més important. Muntar un equip que et pugui acompa­nyar.

Vostè formarà part del Dream Big Andorra. Ens pot explicar en què consisteix aquest esdeveniment?

Es tracta d’una gran competició d’idees. És una jornada de tres hores molt intensa amb participació d’unes 100 persones amb l’objectiu de generar idees, formar-se i aconseguir la transformació d’una experiència emprenedora i reveladora perquè tothom s’adoni d’allò que es pot arribar a fer treballant en equip.

Vostè ha liderat molts projectes. Ara viu a Silicon Valley, quina és la fórmula de l’emprenedor?

Per a mi aquest està sent un viatge d’aprenentatge. No hi ha cap fórmula màgica. Jo porto 12 anys viatjant molt. Silicon Valley és el millor sistema per innovar però no és replicable. Però sí que podem veure com s’innova i quines eines tenen per adaptar-les i portar-les a casa nostra. També ens pot servir per contagiar-nos de la seva energia positiva.

Què vol dir?

Aquí tendim molt a queixar-nos. Sempre hi ha algú que et diu que això no funcionarà. Hem de passar de la protesta a la proposta per poder emprendre.

Emprendre és ser empresari?

No. Emprendre és una actitud i com a tal va més enllà de muntar una empresa. Tècnicament sí que acabes sent empresari, però emprendre és quelcom que podem fer en qualsevol aspecte de la nostra vida.

Andorra pot ser com Silicon Valley?

Silicon Valley és molt únic, però sí que podem aprendre molt per generar a Andorra un ecosistema d’innovació molt potent, segurament especialitzat en algun sector.

En quins sectors?

Crec que hi ha dos sectors molt potents. El primer, el de la salut i el foment dels hàbits saludables. El segon, el de generació de noves experiències vinculades al turisme esportiu. Andor­ra pot ser un lloc capdavanter al món en innovació en aquests àmbits.

tracking