Olivier Codina

“Reconstruir Sant Vicenç és gairebé com fer un puzle”

Tècnic de Patrimoni Cultural. Avui s’encarrega de dirigir dues visites guiades (a les 10 i a les 15 hores) a les obres de reconstrucció de Sant Vicenç d’Enclar. L’activitat s’emmarca dins les Jornades europees de patrimoni.

Olivier Codina

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En què consisteix l’activitat d’avui?

Hem organitzat dues visites guiades a Sant Vicenç d’Enclar, una al matí i una altra a la tarda. Acompanyarem el grup fins a les obres del campanar, perquè els visitants puguin conèixer in situ com han anat avançant els treballs i què s’està fent actualment.

Quin és l’estat actual de les obres?

Ja s’ha reconstruït més de la meitat de l’altura del campanar, entre tres i quatre metres per sobre del nivell del terra. Cal tenir en compte que l’estructura fa vuit metres en total.

El campanar, de fet, és un afegit posterior a la nau de l’església.

Sí, aquesta és una de les característiques principals de la construcció. El que es va fer va ser foradar la nau per fer una porta d’accés al campanar, que puja de manera independent. Aquesta porta té dos arcs per sobre que també serveixen per recolzar la torre.

Per tant, també s’ha hagut de treballar en la reedificació d’aquest accés?

En efecte, s’ha tornat a restituir aquest element de comunicació entre el campanar i la nau. S’ha hagut de refer tant la porta d’entrada a la torre com el lligam entre la porta i el propi campanar, aquesta estructura de dues voltes.

Quin procediment s’està fent servir per a la reconstrucció?

S’està seguint la tècnica constructiva original, amb morter de calç, utilitzant les pedres del mateix campanar. A més, un centenar d’aquestes pedres es podran retornar al seu emplaçament original.

Com s’ha pogut dur a terme la identificació?

A partir de documentació fotogràfica, força abundant, es va realitzar un model en 3D que ha permès situar aquestes pedres al mateix lloc on estaven dins de la maçoneria. Quant a la resta de pedres, que també venen de la mateixa església, no es pot assegurar que tornin al mateix lloc. La reconstrucció serà el més fidedigna possible.

Pràcticament és com fer un trencaclosques...

Sí, podem dir que en el fons aquesta reconstrucció és gairebé com fer un puzle, perquè l’objectiu és tornar a una imatge molt pròxima, pràcticament idèntica, a l’original. A més, cal tenir en compte que el campanar, amb el temps, s’havia desplomat lleugerament, i ara s’aprofita per rectificar-lo.

La caiguda de la torre es podria haver previngut?

Bé, és cert que la construcció acumulava moltes patologies i que el temporal va ser el detonant de l’ensorrament. Amb l’actuació que s’està duent a terme, i amb el protocol de manteniment posterior, s’evitarà que torni a passar.

tracking