PORTLLIGAT, ALT EMPORDÀ

Bressol de quadres i cançons

Bressol de quadres i cançonsM. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Potser va ser el mar tranquil, els reflexos hipnòtics i taronges que es dibuixen a l’aigua quan el sol s’està a punt de pondre o les roques granítiques i metamòrfiques que conformen un paisatge més aviat propi d’un altre món. Mai sabrem del cert què és el que va cridar l’atenció als ulls de Salvador Dalí. Però, fos el que fos, el pintor surrealista se’n va enamorar fins a tal punt que, pels volts dels anys trenta, no va dubtar a comprar-s’hi una casa on hi acabaria passant molts dels estius de la vida juntament amb la seva musa Gala. Una antiga barraca de pescadors amb un gran pati d’oliveres que ara s’ha convertit en museu i que, tal com explica la periodista empordanesa Pilar Rahola, era l’antiga casa de Lídia Sabana, l’última bruixa de Portlligat. A més, sembla ser que va ser el mateix Dalí qui va comprar la Barraca del rellotge –una casa que li agradava veure des del seu taller– perquè ningú la pogués modificar mai i també va crear un patronat contra la urbanització per poder protegir l’espai.

Ara bé, Portlligat no tan sols és patrimoni de Dalí. Aquest petit oasi també ha estat refugi i inspiració d’innombrables artistes d’arreu. Un d’ells va ser ni més ni menys que l’escriptor palafrugellenc Josep Pla, qui en va escriure que “és un dels llocs més àrids, minerals i planetaris de la terra. Els matins hi ofereixen una alegria salvatge i amarga, ferotgement analítica i estructural; els capvespres són sovint morbosament tristos: les oliveres, brillants i animades del matí, es metamorfoses en un gris immòbil, com de plom”. Ara fa dos anys, el grup de música Sidonie també li va dedicar un tema, la primera cançó que el grup ha cantat en català.

L’orografia de Portlligat fa honor al seu nom. Una petita illa davant la costa tanca l’espai i el resguarda sempre de les inclemències del temps. Qui vol accedir-hi, actualment, pot utilitzar els serveis del barquer, un cadaquesenc que, a canvi d’un euro, es dedica a fer de passador de tothom que vol anar de la platja al petit illot.

Portlligat també té petites cales. Una d’elles, els Calders, es va utilitzar l’any 1993 com a espai per fer dofinoteràpia amb quatre dofins que el veterinari català Augusto Bernagué va capturar a les costes de Cuba. Durant un temps, i fins que els habitants de Cadaqués van manifestar el seu malestar, va funcionar per tractar menors amb deficiències psíquiques.

NO T'HO PERDIS

Bar cafè No són pocs els que ja reconeixen aquest bàrman que s’ha instal·lat un bar dins la barca. Navega cada dia per oferir els millors mojitos als banyistes de les platges de Cadaqués.

tracking