Porto Santo (Portugal)

L'illa de la tranquil·litat

PORTO SANTO (PORTUGAL)Jordi Salazar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot i que pertany administrativament a Portugal, de ben segur que no tots els lectors sabrien situar en el mapa Porto Santo, una diminuta illa de només 42 quilòmetres quadrats i poc més de cinc mil habitants situada en ple Atlàntic que compleix a la perfecció amb els requisits perseguits per molts viatgers. A més de ser un racó tranquil, combina a parts iguals història, platja i natura, i està estratègicament situada a pocs quilòmetres d’un centre turístic de primer nivell com és Madeira. De fet, totes dues illes pertanyen a la mateixa regió autònoma lusitana. Porto Santo, però, és molt més àrida que la seva germana gran.

Fins a mitjan segle XX, Porto Santo depenia exclusivament de l’agricultura, però la construcció d’un aeroport i l’obertura al turisme van donar un gir radical a la seva economia. Malgrat això, l’illa, lluny de ser un destí massificat, conserva l’encant dels temps passats. A diferència d’altres destinacions similars, no s’hi han fet monstruosos projectes immobiliaris, i els seus escassos hotels són construccions discretes, totalment integrades en l’entorn.

El principal reclam de Porto Santo és una única i extensa platja de sorra fina i daurada. Situada al sud, té nou quilòmetres de llarg i és famosa a tot Portugal. No és estrany que els habitants de Madeira –on no hi ha platges d’aquestes característiques– hi vagin a passar el dia o un cap de setmana, aprofitant el servei de ferri que uneix les dues illes en dues hores.

Més enllà de la platja, per als qui vulguin conèixer algunes curiositats del lloc poden començar per visitar la casa de Cristòfor Colom, situada a Vila Baleira, en ple centre. El famós navegant es va casar a Porto Santo i hi va viure uns anys. També a Vila Baleira s’hi troba la Igreja Matriz, del segle XV, o el renaixentista Paço do Concelho, avui ajuntament.

Si el que es vol és admirar la bellesa natural de l’illa és imperdible la pujada al Pico Castelo, on hi ha una terrassa panoràmica des de la qual es gaudeix d’impressionants vistes. També és interessant visitar el Miradouro das Flores, situat a la part oest, així com la muntanya més elevada de l’illa, el Pico do Facho, de 516 metres. Porto Santo es pot recórrer fàcilment en cotxe o quad, i també hi ha companyies d’autobús i taxi que ofereixen rutes turístiques a preus assequibles per conèixer el més essencial en un dia.

NO T'HO PERDIS

Pico de Ana Ferreira En aquesta zona podem trobar una formació geològica bellíssima. Es tracta d’una estructura de columnes prismàtiques que és un dels punts geològics més destacats de Portugal.

Pico de Ana Ferreira

tracking