Vall d'Ultzama, NavarraAGUSTÍ IBÁÑEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Recordeu aquelles imatges de fons de pantalla de Windows d’infinites prades verdes amb un to tan intens que semblaven fotografies falsificades? Si viatgeu a la vall d’Ultzama, a Navarra, tindreu la sensació d’haver entrat dins de la imatge de l’ordinador dels anys noranta. Es tracta d’una vall tranquil·la que sedueix només entrar-hi pels paisatges amb infinitat de tons verds que es barregen entre els diferents prats, boscos i cases grans amb balcons plens de flors que la conformen. En total, la vall està composta per quinze pobles que semblen competir per veure quin és més idíl·lic, tots vestits amb l’arquitectura tradicional i rodejats de natura i animals. Un lloc on, sens dubte, estaràs obligat a desconnectar.

Una de les parades obligatòries és el bosc d’Orgi, situat al sud de la vall, que compta amb unes vuitanta hectàrees i canvia cada estació de l’any. Els que coneixen bé la zona asseguren que la millor època és la tardor, quan cada racó es tenyeix de fulles i colors. La zona és tan bonica i transmet tanta calma, però, que qualsevol època de l’any és bona per perdre-s’hi una estona.

La zona ofereix moltes altres opcions i és perfecta per passar-hi uns dies per relaxar-se. El millor de la vall, si es disposa de temps, és perdre’s per les seves carreteres i visitar sense pressa diverses localitats. Tots els petits pobles que la conformen semblen trets d’un conte i es fa difícil escollir el més bonic. Una parada recomanable és Arraitz-Orkin, que té només 199 habitants. Recorrent els seus carrers trobarem indicacions per veure un dels roures mil·lenaris de la zona. Seguint un camí de fàcil accés podrem gaudir dels paisatges tenyits de verd de la zona fins arribar al majestuós exemplar, catalogat com un dels 47 arbres monumentals existents a Navarra. Des de lluny ja se l’aprecia per la seva imponent presència al bell mig d’un prat. Per accedir-hi cal passar pels camins habilitats per no trepitjar pel mig de la natura. El silenci que envolta el roure convida a estirar-se sobre la gespa, sense mirar el rellotge ni el mòbil, i posar el cervell en standby una estona.

Abans de marxar és imprescindible buscar un bon lloc per parar a dinar, especialment si ets amant de les postres i de la quallada, el plat típic de la zona. En els llocs més tradicionals te la serviran en un kaiku, recipient de fusta que s’utilitzava per recollir la llet munyida.

NO T'HO PERDIS

Cases als arbres T’imagines dormir sobre un arbre centenari? Basoa Suites, al mig de la vall, permet allotjar-se en precioses cabanyes al mig del bosc. I si tens sort, fins i tot pots rebre alguna visita inesperada!

Cases als arbres

tracking