x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
PIC DE POSETS, VALL DE BENASQUE

Clàssic del Pirineu aragonès

Pic de Posets

Pic de Posets

Pic de Posets

Ivan Álvarez
Clàssic del Pirineu aragonès

Clàssic del Pirineu aragonès

Clàssic del Pirineu aragonès

Actualitzada 10/08/2022 a les 12:05
També conegut com a punta de Llardana, el pic de Posets (3.375 metres) és el sostre del Pirineu aragonès, el cim més alt, després de l’Aneto, més popular i transitat. El pic de Posets forma part del conjunt muntanyós de Posets-Maladeta, entre la vall de Chistau i la de Benasque, i, a banda de molts dels cims més elevats d'Espanya, es reflecteix el model glacial de les seves valls, amb vessants increïbles i nombroses cascades. Per això, en aquest entorn tan bucòlic, hi ha infinitat de llocs, rutes i racons per conèixer i l’ascensió al pic de Posets és una de les més destacades.

El pla natural, tot i que hi ha altres opcions, és atacar el pic de Posets en dues jornades. Nosaltres vam fer la ruta més habitual, que no menys dura, la que puja des de la vall d’Eriste, on podem observar el bonic embassament de Linsoles a la nostra dreta a l’inici, per la canal Fonda. Aquesta ruta es coneix també com la Ruta Reial, en ser la ruta més curta d’entre les múltiples vies d’accés a Posets. Curta, relativament, ja que les prop de quatre hores per pujar i les més de tres per desfer el camí no te les treu ningú. El primer dia es dedica a pujar des del pont d'Espigantosa, on arribem en cotxe, fins al refugi Ángel Orús, lloc ideal per aturar-se i pernoctar. Un trajecte amb cert desnivell (600 metres), bastant accessible i una versió aproximada d’1 h 45’. Temps just per anar obrint boca i preparar-nos per a la jornada següent, el dia que es corona el cim i es baixa novament fins a la Pleta d’Estall. És el dia important, amb 1.275 metres de desnivell positiu, 1.875 de negatius i gairebé vuit hores d’inversió. És una ruta que es pot fer qualsevol mes de l’any, però en els mesos de juliol i agost no queda gaire part coberta per la neu. En el nostre cas, a la canal Fonda, vam trobar uns 40 metres de traçat blanc però es va poder superar sense gaires complicacions i sense grampons. Fins al cim és una pujada llarga i perllongada, en alguns trams bastant tècnica, com la del coll de la Dent de la Llardana (3.009 metres), on ja teníem una visió completa del que restava per al cim, que vam assolir sense complicacions.
 
NO T'HO PERDIS
Clàssic del Pirineu aragonèsRefugi d’Ángel Orús

Situat a la vall de l’Aigüeta de Grist, al peu de l’Agulla del Forcau, la ruta per atacar Posets té la primera parada en aquest refugi guardat. Edificat el 1982 i ampliat i remodelat el 2000, disposa de tots els serveis per pernoctar i agafar forces.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts