Avinyó, França

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Només hi ha una ciutat, a part de Roma, que ha estat residència papal. Situada a la llanera del riu Roine, Avinyó va ser el centre del món catòlic de Roma a principi del segle XIV. I encara que només va ser la seu papal durant unes dècades, el llegat arquitectònic que aquesta etapa va deixar és impressionant. Però Avinyó no és només història i arquitectura. Aquesta ciutat, que obre la porta a la Provença francesa, sorprèn pel seu ambient vibrant, ple de gent jove i on abunda la cultura.

L’edifici més monumental és el Palau dels Papes, un exuberant complex gòtic que s’alça al centre de la ciutat i que mostra la riquesa de l’Església catòlica. De fet, és una de les construccions més importants de l’època medieval a Europa. I per això el Palau dels Papes és mereixedor de ser considerat Patrimoni de la Humanitat des de l’any 1995. Una etiqueta que comparteix amb altres edificis de la ciutat, com el Petit Palais, la catedral i el pont d’Avinyó, a més de les antigues muralles que encara guarden la ciutat.

Però a banda d’entrar al Palau dels Papes –és una visita obligatòria– i caminar pel pont, –que només conserva quatre dels 22 arcs i sobre els quals encara hi ha una petita capella– a Avinyó s’ha de carrerejar. La ciutat, que alberga una llum especial, convida a perdre’s pels seus carrerons, embadalit pel perfum a lavanda que et guia i submergeix en aquest indret de la Provença.

El vessant cultural d’Avinyó no s’acaba amb la seva història i edificis antics. A cada pas hi trobaràs un petit teatre, en un nombre superlatiu per les dimensions de la ciutat. Per això, no sorprèn que el principal esdeveniment que acull sigui el Festival de teatre d’Avi­nyó, que se celebra cada juny i que enguany ha celebrat la 76a edició. És considerat el festival més antic i important de França i un dels de major tradició a Europa. En els seus inicis, l’esdeveniment se celebrava al Palau dels Papes i va ser trencador. A diferència del de París, on es representaven obres clàssiques, el Festival d’Avinyó va oferir un espai als espectacles de nous autors, dirigits, principalment, a un públic jove. A dia d’avui, el festival aglutina fins a 15 indrets on se celebren funcions, alguns als afores de la ciutat.

Qualsevol època és bona per visitar Avinyó, però la primavera és especialment bonica per viure la bellesa de la Provença francesa.

NO T'HO PERDIS

Arles La bellesa d’Arles, una ciutat a pocs quilòmetres d’Avinyó, va seduir Van Gogh, que la va immortalitzar en les seves obres. La ciutat guarda un gran llegat romà i medieval.

Arles

tracking