Fronalpstock, Suïssa

Sobre els quatre cantons

Sobre els quatre cantonsAgnès Santos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Que Suïssa no deixa de sorprendre, és una realitat, però hi ha llocs que et marquen al llarg del viatge i que costen de superar. És el cas de la muntanya de Fronalpstock, que estic segura que sigui l’època de l’any que sigui no et deixa indiferent. El més curiós i que segurament fa que aquesta excursió sigui memorable, és viure l’experiència de pujar-hi amb el funicular de Stoos, que amb un pendent de fins al 110% és el més empinat del món. Inaugurat el 2017, el funicular -de disseny futurista, aconsegueix mantenir els vagons sempre en posició horitzontal- connecta el poble de Stoos amb la vall del Muota en tan sols tres minuts-, recorrent el vessant de la muntanya entre les barreres anti allau.

Ja només el poble, entre esquiadors, excursionistes i els autòctons (si és que n’hi ha algun), t’acull de manera especial quan hi arribes. A Stoos, que es troba a 1.300 metres, només s’hi pot arribar per telefèric o amb el nou funicular perquè és tancat al trànsit, fet que el fa encara més especial. Caminar entre les casetes de fusta i alguna que altra de més moderna, et trasllada a una pel·lícula dels Alps o per a aquelles que ens agradava Heidi, et teletransporta als paisatges alpins d’aquest clàssic infantil.

En una de les puntes més allunyades de la muntanya s’hi acull l’església de la vila. Sorprèn la modernitat del lloc, que s’ha convertit en una icònica estació d’esquí en la qual alguns són els privilegiats que hi poden descendir, amb l’arquitectura antiga que encara es conserva. A l’estiu s’omplen les terrasses i les opcions de senderisme són inacabables. Però la traca final es troba a 1.922 metres, després d’agafar dos telecadires coberts. Quan ets dalt, primer trobes un parc infantil a l’esquerra i el restaurant a la dreta. Tres miradors. Camines per un sender que et porta al de la Creu, de fàcil accés menys a l’hivern, quan la neu arriba fins als genolls i has de fer d’equilibrista. Si aquesta és la teva benvinguda a Suïssa, realment ho fas per la porta gran. El cim destaca per les seves vistes panoràmiques de 360 graus, que s’estenen sobre el Llac dels Quatre Cantons [Vierwaldstättersee], l’origen del nom refereix als tres cantons més antics del país -Uri, Schwyz i Unterwalden-, units pel de Lucerna, i que inclouen les muntanyes de Rigi, Titlis, Bürgenstock o Pilatus. Un lloc que atrapa, perquè miris on miris no pot ser més impressionant.

No t'ho perdis

Raclet Segurament un tòpic, però és un àpat imprescindible de fer abans d’abandonar el país. És el plat nacional i estrella que podràs trobar en molts dels restaurants i degustar amb un bon vi.

tracking