Sergi Chumillas

“La feina no és perillosa sempre que facis les coses bé”

Fa dos anys que va obtenir la titulació bàsica en treballs verticals. Ara en fa per Sotram, una empresa d’Andorra especialitzada en aquest tipus d’actuacions i en estudis de seguretat col·lectiva i individual.

Sergi Chumillas, Especialista en treballs verticals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què entén per treballs verticals?

N’hi ha de diferents tipus. Jo faig feines de suspensió, és a dir, treballs penjats de cordes. Moltes vegades fem treballs de pintura en façanes d’edificis. Situacions en què no hi ha espai suficient per muntar una bastida.

Quina mena de preparació han de tenir els treballadors de l’empresa?

Has de tenir una formació en treballs verticals que ofereix l’Associació Nacional d’Empreses de Treballs Verticals (ANETVA). Es pot cursar a diferents centres o empreses d’Espanya. Jo la vaig fer a Barcelona.

Entenc que la seguretat és molt important.

Molt. A la formació del curs ja et consciencien molt sobre el fet que has d’estar tota l’estona lligat a una corda. Nosaltres, de fet, sempre treballem amb dues cordes. Ens movem amunt i avall i sempre en tenim una segona de seguretat per si la primera fallés. També hem de vigilar a fer bé els nusos. No és una feina perillosa sempre que facis les coses bé. Estàs treballant en altura i, si caus, ja et pots dir adeu.

Què més s’ha de tenir en compte?

Nosaltres ens regim molt per la normativa europea, que també és l’espanyola. Hem de vigilar que les cordes aguantin un pes determinat, que tots els materials estiguin homologats, revisats i en bones condicions... Això s’ha de tenir molt en compte. És tot molt segur fins que fas alguna cosa malament.

Quin és el tipus d’actuació que realitzen amb més freqüència?

Aquí a Andorra fem molta treta de neu de les teulades. A l’hivern anem a netejar bastant la duana de França. Pugem a la teulada i la buidem de neu. També fem molts treballs de manteniment en teulats de pissarra, d’aïllament d’aigua, de pintura en façanes, de revisions en vies ferrades i en equipaments d’escalada. Ara hem presentat pressupost per muntar una via ferrada a Andorra.

On la voldrien instal·lar?

Darrere de l’estació d’autobusos, direcció al Bloc Cafè hi ha una roca amb un mirador.

Ens agradaria posar-la allà. Seria una via curta d’uns 100 metres.

Quin tipus d’actuació és més delicada o de més difícil realització?

Per a mi totes són igual de delicades. Potser en treballs de pintura sí que has d’anar més amb compte per vigilar que no et caigui el recipient amb la pintura.

Quin és el seu àmbit d’actuació?

Andorra. I una vegada a l’any fem un treball en una casa d’un particular a França.

tracking