x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Anna Prat

“Em sap greu veure com encara s'encenen molts petards a la mà”

La revetlla de Sant Joan és sinònim de festa, però també de precaució. Grans i petits tenen a l’abast una àmplia varietat de petards i material pirotècnic. La responsable de Petards Piroprat ofereix alguns consells a l’hora d’utilitzar-los.
Anna Prat, Venedora de pirotècnia

Anna Prat, Venedora de pirotècnia

Anna Prat, Venedora de pirotècnia

Actualitzada 23/06/2022 a les 12:18
Com ha anat la campanya de petards aquest any?
Força bé. Habitualment les vendes es van mantenint durant el mes de juny, però molta gent també s’anima a comprar a última hora i els dies abans de Sant Joan es ven molt. Estem contents.


Quina seria la despesa mitjana per família?

Depèn de molts factors, perquè es busca molt l’oferta, els packs i els descomptes per segona unitat. Però la despesa mitjana podria rondar els 30 euros per cada compra.

Quin és el producte estrella?
Per als nens sens dubte les bombetes, les cebetes de tota la vida. Gairebé tothom se n’emporta alguna caixa. També han augmentat molt les vendes de bateries, que són minifocs artificials, i de les fonts de colors. Agraden molt.


També hi ha petards que semblen granades de mà...

Sí, els famosos trons, i hi ha un perfil de client al qual li encanta aquest tipus de pirotècnia. Gent a qui li agrada molt el soroll i no la treus d’allà.

Els usuaris són conscients dels perills dels petards?
Vull pensar que sí, tot i que quan vaig pel carrer em sap greu veure com encara molta gent encén petards a la mà i després els llança. I aquest és el primer punt a tenir en compte: el material s’ha de col·locar sempre a terra.


La responsabilitat és clau.

Per nosaltres és fonamental, i a la botiga sempre oferim recomanacions sobre com utilitzar cada article. En el cas dels nens és important que hi hagi sempre la supervisió d’un adult. Els fabricants estableixen diverses categories sobre qui pot utilitzar cada cosa, en funció de l’edat.

Quant a l’alerta actual per incendis, quins consells donaria?
Vigilar amb els coets: cal llançar-los només en llocs molt específics. Nosaltres en seguim venent, perquè tot i que en altres llocs a vegades s’han prohibit, a Andorra sempre han estat permesos. Cal anar amb molta cura. I els petards no s’han de fer esclatar mai en matolls ni en zones boscoses.

Bona part de les crítiques a la pirotècnia venen de part dels amos de gossos. Què en pensa?
Entenc les crítiques. Jo tinc dues mascotes i també ho pateixen.

I què cal fer?
Hi ha gent que utilitza tranquil·litzants. Són una opció, però n’hi ha prou d’habilitar una habitació de la casa que estigui aïllada del soroll del carrer i fer-la confortable. Al cap i a la fi, Sant Joan és només una nit, i les mascotes s’espanten igual quan hi ha tempestes.
Etiquetes
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts