Ferran Mata

“Les falles et donen un punt d'adrenalina que enganxa”

És la primera vegada en la història més recent que la Massana farà rodar falles per Sant Joan. El Ferran, que ja n’ha girat per Sant Pere a Ordino, porta aquest any la tradició a la seva parròquia perquè tothom en pugui gaudir.

Ferran MataCOMÚ DE LA MASSANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan va iniciar-se en el món de les falles?

El 2017, per la revetlla de Sant Pere d’Ordino. Ballava a l’esbart Valls del Nord, se’ns va fer una crida a participar en les falles i m’hi vaig animar.

Què és el que l’atrau més de la tradició?

Jugar amb el foc m’ha agradat des de ben petit. Veure rodar les falles de nit crida molt l’atenció. El fet que sigui una activitat que implica un cert grau de perill també em va atraure, encara que sigui pràcticament impossible que et cremis perquè la capa et protegeix molt bé del foc. Les falles et donen un punt d’adrenalina que enganxa.

Aquest any, per la revetlla de Sant Joan, serà la primera vegada, si més no en temps recents, que es farà la cremada de falles a la Massana. Quants membres té la colla?

Serem 20 fallaires en total. Una meitat cremarà falles de foc i, l’altra, falles de llum. Aquesta darrera opció està pensada per als nens i per als qui tinguin por del foc. Es tracta d’una esfera de plàstic amb llums.

A partir de quina edat es permet de cremar les falles de foc?

Se sol començar entre els 15 i els 16 anys.

Quina formació es fa als fallaires que és la primera vegada que hi participen?

Se’ls explica com s’han de fer bé els moviments perquè la falla giri com cal. Quan el fallaire hi ha agafat prou traça i confiança i creu que en pot agafar una d’encesa, arriba la prova de foc.

Ja l’heu feta, a la Massana, aquesta prova de foc?

En el nostre cas la prova de foc als novells no la farem fins al mateix dia de la cremada, per la revetlla de Sant Joan.

Quan començarà la festa?

La cremada de falles començarà a dos quarts d’onze de la nit i anirà des de l’entrada de l’escola andorrana fins a l’aparcament, on s’encendrà la foguera i es farà el Ball de Bruixes.

Com se sent de poder viure aquesta tradició per primera vegada a la seva parròquia?

Em fa molta il·lusió. És molt important que puguem gaudir d’aquesta tradició tan arrelada arreu del país també a la Massana.

Se sap si antigament se celebrava la festa a la Massana?

En temps més recents segur que no. No en conec els detalls de la història, però és molt probable que antigament sí que se celebrés.

Qui els ha ajudat a recuperar la tradició?

El coordinador del projecte és Eduard Vergara. També ens ha donat un cop de mà l’Albert Roig.

tracking