Quim Carandell

“La música al carrer és el nostre medi natural”

És cantant, lletrista, compositor i fundador de La Ludwig Band, un grup de folk i pop de l’Empordà que actua avui a la plaça Monjó i demà al carrer Anna Maria Janer al festival Jambo d’Andorra la Vella.

Quim CarandellSALA SALAMANDRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com neix La Ludwig Band?

A final del 2017 a Espolla, a l’Alt Empordà. Amb l’Andreu, un dels membres del grup, ja teníem un grup i vam començar a unir les cançons que fèiem. A poc a poc vam anar reclutant gent i vam fer un disc que es deia La Ludwig Band, el segon millor grup d’Espolla, el 2018. Després de dos anys i tot i que ens va costar bastant, vam fer Al límit de la tonalitat, i el 2021 vam treure La mateixa sort, que és el disc amb què estem girant ara.

Van començar a fer concerts un cop acabat el primer confinament. Com ha estat iniciar una banda tot just després de la covid?

Nosaltres ens vam trobar que la gent estava asseguda als primers concerts, tot plegat era més relaxat i a nosaltres ens ha permès aprendre a tocar en aquest context. Ens ha donat versatilitat perquè ara quan hem de fer concerts en vermuts hi estem còmodes.

Com va ser el primer concert ‘normal’?

Estàvem a Vilafranca del Penedès. Ens va semblar estrany que la gent s’aixequés per cantar i ballar, ho vam trobar invasiu i pensàvem que es reien de nos­altres. Ens va costar de pair perquè no ho assimilàvem i ara agraïm que la gent canti, balli i s’aixequi. Ens agrada molt que la gent s’ho passi bé.

Es diferencien de grups que ja actuaven abans de la covid?

Creieu que ens diferenciem de grups que ja actuaven abans de la pandèmia? Mai hem tingut l’etiqueta de grup de postconfinament. No crec que les diferències es notin gaire. Una de les coses de les quals estem més orgullosos és que tot el que sona és música en directe i actuem sense autotune ni bases.

Quins motius hi ha darrere d’aquesta decisió?

Simplement, és com entenem la música. Ens agrada tocar en directe tots a la vegada tenint capacitat d’improvisar i oferint al públic un so genuí.

Quin és el seu procés creatiu?

Nosaltres gairebé mai assagem, moltes vegades en una prova de so o en algun moment en què estem junts porto una cançó en la qual estic treballant. Si em segueixen la comencem a desenvolupar tots junts. Habitualment comencem amb un concepte molt bàsic de guitarra i veu i a partir d’aquí entre tots afegim instruments, arranjaments i matisos.

Participen al Jambo, amb un concert avui i un demà, com se senten en aquests escenaris?

Els espais en què més gaudim són aquests. La música al carrer amb aquest to de festa és el nostre medi natural. Per sobre de tot ens agrada el que podem transmetre i crec que és quan aconseguim que la gent s’ho passi millor amb nosaltres.

tracking