Antònia Sevé

“Cosir és una droga antiestrès”

És una apassionada del patchwork i de la costura en general. Havia treballat en altres sectors, però el 2013 va decidir transformar la seva afició en un negoci i va obrir la botiga Lola Botona, on ensenya l’ofici a gent de totes les edats.

Antònia Sevé

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada vegada hi ha més afició per la costura i les manualitats lligades a la confecció de peces de roba?

Sí, estem recuperant totes aquestes habilitats, i qui ho fa són, sobretot, les generacions més joves. Hi ha menys gent de la meva generació que sap cosir que entre el jovent.

És una tendència dels últims anys?

Podria semblar que s’hi han enganxat arran de la crisi econòmica i la pandèmia, però ve de més anys enrere.

Com és que molta gent ha començat a cosir?

Vivim en un estat d’estrès continu. Jo vaig començar a fer-ho per relaxar-me i evadir-me del ritme accelerat de la vida quotidiana. Suposo que a molta gent li ha passat el mateix.

Confeccionar roba requereix concentració.

Quan estàs fent una peça tens l’atenció fixada en una activitat i no penses en res més. Vivim envoltats d’estímuls constants i de tant en tant convé calmar la ment. Molts dels alumnes que venen a fer classe em diuen que és terapèutic! També hi ajuda, és clar, el fet de trobar-se cada setmana amb un grup de gent que no forma part del cercle de companys de feina.

Quin perfil tenen les persones que venen a aprendre a cosir i a fer patchwork a la botiga?

Hi ha gent de totes les edats, des de gent gran fins a nens de 12 anys. La mitjana és d’entre 35 a 40 anys.

Abans es deia que cosir és una cosa que fan les dones.

Això ha canviat del tot. Tinc molts alumnes homes, alguns dels quals poden guanyar premis aquí, a Houston i on vulguis!

És una activitat inclusiva.

La pot fer tothom. He tingut padrins d’alumnes que patien problemes d’artrosi a les mans i que han acabat cosint. Com que els feien mal, no les feien anar i es pensaven que no podrien tornar a moure-les. Forçant-les, molts d’ells han guanyat mobilitat i ja no tenen tants dolors. En molts casos el metge els ha dit que no entenia com han pogut recuperar la mobilitat de les mans.

Els seus clients són fidels?

Molt! Hi ha molta fidelitat perquè és una activitat que enganxa. Cosir és una droga antiestrès. Una droga en el bon sentit de la paraula, és clar.

Transmetre l’ofici també deu ser molt gratificant per a vostè.

No té preu. Veure el procés d’aprenentatge d’una persona, des que no sap agafar una agulla fins que és capaç de fer-ho gairebé tot, és molt gratificant. Els clients tenen moltes idees creatives i també en pots aprendre un munt.

tracking