Sílvia Guillem

“Amb la pandèmia s'han despertat les ganes de crear”

Fins al 30 de juny ofereix un curs de joieria tèxtil al Taller tèxtil i de vidre d’Escaldes-Engordany. La disciplina, encara poc coneguda, permet elaborar peces a partir d’elements reciclats, fils, cordills, teles i altres materials.

Sílvia Guillem

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com va sorgir l’oportunitat d’oferir aquest curs de joieria tèxtil?

Bé, jo ja tenia experiència en joieria amb metall i altres materials, i em va semblar interessant ensenyar aquesta altra disciplina, que potser no és tan coneguda.

En què consisteix?

S’experimenta amb diferents teixits, com ara fils, cordills, teles... i a partir d’aquesta experimentació amb el material, la joia sorgeix com a element.

Aquesta tècnica permet fabricar tot tipus de peces?

Sí, es poden fer braçalets, collarets, arracades... tot depèn de la tècnica utilitzada. Però es pot fer qualsevol tipus de joia. És clar que n’hi ha de més fàcils i de més complexes. El més difícil, per exemple, són els anells, perquè es treballa a molt petit format.

Quins materials s’acostumen a fer servir?

Principalment utilitzem fil de cotó, però també llanes, fils de tipus mouliné, o qualsevol tela que pugui ser apta... tot depèn de la tècnica que es treballi.

Com ha estat la rebuda del curs?

De moment la cosa va una mica amb comptagotes, però també cal dir que hi ha hagut gent que ha arribat al Taller tèxtir i de vidre d’Escaldes gràcies a aquestes classes. Un taller que, també cal dir-ho, té molta tradició en el tapís, però no tant en aquestes noves tècniques.

Ha comentat que la joieria tèxtil no és gaire coneguda.

Així és. Per això m’interessava introduir aquesta modalitat al taller. Espero que de mica en mica la gent la vagi descobrint.

Avui dia hi ha més interès per crear coses un mateix en lloc de comprar-les?

Sí, crec que amb la pandèmia s’han despertat les ganes de crear, de fer-se un mateix les pròpies peces. Molta gent ha descobert que això és possible, fins i tot sense necessitat de tenir grans coneixements previs.

S’havia perdut aquest costum de la fabricació casolana?

Sí, i ara tenim l’oportunitat de recuperar-la. En aquest curs el que intento és que les tècniques tradicionals es barregin amb procediments més moderns. No faig el típic brodat de tota la vida sinó que intento crear una simbiosi amb noves fórmules perquè tot sigui més atractiu.

Quins altres cursos ofereix al taller d’Escaldes?

A més d’aquest curs de joieria tèxtil, per altra banda tinc un petit laboratori de brodat artístic, on el que fem és introduir tècniques com la pintura o l’aquarel·la dins el brodat, a més de fer dibuix amb el fil. Així mateix, també faig classes de fil i agulla, amb tècniques de tapís, de macramé, de tapís circular... Aquestes són les tres formacions que faig a Escaldes.

tracking