Richy Vuelcom

“Per ser DJ cal humilitat i posar-hi moltes hores”

Richy Vuelcom és el nom artístic de Richard Capdevila, pioner de la música electrònica al país. Aquest cap de setmana ha actuat al bar-restaurant IQOS Lounge, situat a l’avinguda Meritxell d’Andorra la Vella, d’on és el DJ resident.

Richy Vuelcom

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com va iniciar-se en la música electrònica?

Vaig començar a punxar quan tenia 18 anys, però ja m’agradava d’abans. Abans de punxar amb vinils ja feia mescles amb les cintes de casset.

El 1998 va començar a punxar en públic a la discoteca La house del Prat, a Escaldes. Quins records té d’aquella experiència?

Hi vaig aprendre moltes coses de la música i de l’ofici de DJ. I m’ho vaig passar molt bé, és clar!

Com ha evolucionat el seu estil musical al llarg dels anys?

No diria que tinc un estil. Sempre m’ha agradat descobrir músiques diferents i incorporar-les al meu llenguatge. El que busco, quan punxo, és que la música lligui bé amb l’espai i el públic, que acompanyi els qui l’escolten.

Això vol dir que si vinc a escoltar-lo a un pub no punxarà el mateix que si vaig a veure’l a un festival de música electrònica?

Exactament. En un bar musical punxaré deep house [un estil electrònic que beu del jazz, el funk i el soul], mentre que en un festival faré ballar el públic amb techno més contundent. També he punxat en museus.

Quina música ha triat en aquests casos?

L’ambient. Sons atmosfèrics que acompanyin els visitants.

Fora de la música electrònica, quins estils escolta més?

Estic obert a molts estils diferents, però tinc un límit: no puc suportar el reggaeton! Sovint tinc la ràdio posada i procuro estar al dia de la música actual, però tinc la sensació que totes les emissores programen les mateixes cançons. No hi trobo varietat, en la música que es fa avui dia. Tota em sona igual.

Com ha evolucionat l’ambient musical els últims anys? La pandèmia us deu haver fet molt de mal..

Abans la gent tenia el costum de sortir cada cap de setmana. A més, els andorrans baixem a Barcelona o pugem a Tolosa de seguida que podem per anar a concerts, i això dificulta que pugui consolidar-se una escena musical potent. La cultura de club s’ha perdut a Andorra, però n’hi ha que fem tot el que podem per recuperar-la.

Què diria a un jove que vulgui ser DJ?

Només t’hi pots dedicar si és la teva passió. Per ser DJ cal humilitat i posar-hi moltes hores. Com tots els oficis, la clau de tot plegat és la pràctica.

La tecnologia deu haver canviat molt...

I tant! Avui dia pots punxar només amb quatre USB i uns auriculars. És molt més barat i accessible.

tracking