Maximiliano Espín

“El secret d'una bona escudella és dedicar-hi temps i carinyo”

Després de ser la mà dreta de Ferran Adrià al restaurant Cal Mingo de Barcelona, ara es troba treballant com a cuiner al restaurant Carroi de l’hotel Abba Xalets, que participa per segon any consecutiu a l’Escudellada de La Massana.

Maximiliano Espín

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escudellada de La Massana s’ha traslladat enguany als restaurants. Què en pensa d’aquesta iniciativa on participen 14 establiments?

Les circumstàncies, per desgràcia, són dolentes. Però si dins d’aquesta situació podem fer alguna cosa perquè la gent se n’oblidi durant una estona i pugui disfrutar penso que és positiu.

Ofereixen l’opció per endur des del seu restaurant?

Sí. Tothom qui vulgui pot trucar i encarregar-lo. Fem plats per a tres o quatre persones.

D’on ha tret la recepta que estan seguint actualment?

És la recepta de l’escudella catalana de tota la vida. Jo la vaig aprendre treballant amb gent gran en un restaurant de Santpedor. Les regles són fàcils. Es tracta de tenir bon material, treballar-la bé i fer-ho a poc a poc. Si cal estar-hi dotze hores, te n’hi estàs dotze.

Hi ha algun ingredient que diferenciï la seva escudella de la que cuinen la resta de restaurants?

No tinc el plaer d’haver degustat les altres escudelles. Puc dir que la nostra és la tradicional. Està treballada tranquil·lament i hi dediquem moltes hores de cuina i un bon gènere. La fem amb coneixement.

Ja era un dels plats que cuinen habitualment a l’hotel o l’han inclòs ara a la carta?

A la carta teníem la carn d’olla.

Té bona rebuda entre els clients?

Realment hem començat ara però la veritat és que sí. De moment, hem preparat 150 racions i n’estem treballant més. La previsió és bona.

A part d’aquest plat tradicional, en cuinen algun altre del país?

Tenim per exemple el senglar amb castanyes, que també és típic dels Pirineus. També el rissoto de ceps amb parmesà. Treballem molt amb bolets.

Ha treballat en algun restaurant on també cuinin algun plat similar?

Sí. Abans tenia un restaurant de cuina casolana a Barcelona on servíem plats de porc amb castanyes, galta de porc, tripes... També vaig estar un temps de professor interí especialitzat en cuina casolana a l’escola d’hostaleria de Castelldefels.

Creu que és un plat que es continua mantenint a les llars andorranes?

Jo crec que sí. La gent continua cuinant carn d’olla i escudella, sobretot ara a l’hivern. És un plat calent que entra molt bé amb el fred, i que atipa. És un plat molt complet i que porta molts nutrients.

Quin és per a vostè el secret d’una bona escudella?

Bon material, molta paciència, temps i carinyo.

tracking