Serni Ribera

“Si una persona té talent però no treballa, no val per als escacs”

Juga als escacs des dels quatre anys. Ha estat campió de Catalunya sub-14. Té a l’Òscar de la Riva i a l’Oscar Oms com a professors i referents. Li agradaria que els escacs fossin una assignatura escolar. Està agraït pel suport familiar.

Serni RiberaFEVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quin és el teu primer record de quan vas jugar a escacs?

Devia tenir tres o quatre anys i hi havia un tauler d’escacs sobre la taula i vaig preguntar què era. I llavors el meu pare em va ensenyar a jugar-hi.

Quina precocitat per aprendre a moure les peces...

És que hi havia molta tradició familiar a casa. Suposo que a base d’anar preguntant i provant em van anar corregint. Sempre diuen que els nens petits retenen millor la informació.

I quines emocions et provoca jugar a escacs?

Sobretot addicció per no deixar de jugar. Em molestava molt no haver-ho fet bé.

És més que un hobby?

He tingut altres aficions, com el tenis, però amb els escacs sempre m’ho he pres com el que més m’agrada.

Quantes hores destina a la setmana?

Entre 15 i 20.

Jugar partides és la millor formació per aprendre?

Quasi tots els jugadors estan d’acord que el que et fa millorar és treballar sol a casa els diferents aspectes del joc. Jugar et dona experiència, però el que et dona més força és l’estudi a casa.

Com s’estudien els escacs?

Hi ha moltes perspectives. Des de l’inici de la partida, els conceptes generals del desenvolupament de les peces, el fet de tenir el centre, la teoria de les primeres jugades... i després es pot estudiar diferents patrons per als finals, que són claus.

I tot és autodidacta?

Hi ha molta part que és així, de mirar vídeos i investigar partides sol a casa, però també hi ha una part important de treball amb entrenadors.

Hi ha, doncs, un guió de partida o s’ha d’anar improvisant?

Les partides pràcticament es poden improvisar des del teu punt de vista. No és que hi hagi una única bona opció o una única mala opció. Hi ha moltes bones i males opcions que, per intuïció o càlcul, pots anar seguint la partida correctament.

Et veus professionalment dedicant-hi, a això?

No m’hi vull dedicar, però m’agrada molt. Seria la meva segona gran activitat després del meu treball. És un món molt difícil i molt dur de viure, de jugar partides i tornejos. És la meva passió, però és un món bastant esclau.

Quines habilitats destacaries per algú que vol jugar a escacs?

L’habilitat més gran que pot haver-hi és la capacitat de treball. Al final, si una persona té molt talent però no treballa, no val per als escacs.

tracking