Sophie Szopa

“Tindrem cada cop menys neu i a més altitud”

Especialista en química de l’atmosfera. Ahir a la tarda va presentar a Escaldes-Engordany les conclusions del sisè informe d’avaluació del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Clima (GIEC/IPCC), del qual n’ha estat redactora.

Sophie Szopa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En què consisteix aquest informe?

És un estudi que va ser publicat el mes d’agost passat i que analitza el canvi climàtic des de la base de la ciència física.

Quina és la principal conclusió que s’extreu del document?

L’informe confirma l’existència del canvi climàtic. Un canvi climàtic que té abast universal i que afecta les glaceres, els oceans, l’atmosfera, la vegetació... Això referma la necessitat d’actuar el més ràpidament possible sobre les emissions de CO2 i de gasos d’efecte hivernacle, i mirar de complir l’Acord de París: evitar que l’increment de la temperatura mitjana global del planeta superi els 2 graus.

Hi ha prou consens polític sobre aquesta necessitat?

Podem dir que hi ha un consens per part de pràcticament tots els estats per aturar el canvi climàtic, i és opinió compartida per tots que cal prendre decisions importants. Avui dia, està demostrat que és l’acció humana la que té tota la responsabilitat sobre l’escalfament global. Hi ha la urgència de reduir les emissions i és una cosa en la qual tots estan d’acord, tot i que hi ha controvèrsies...

Com per exemple?

És complicat posar-se d’acord sobre la manera d’actuar, i decidir qui ha de fer què i quan... No sempre és fàcil adaptar-se simultàniament a totes les exigències.

Quines són les àrees del planeta més sensibles al canvi climàtic?

Evidentment la zona de l’Àrtic és especialment vulnerable, però més a prop tenim l’àrea mediterrània, també força sensible. I les persones que viuen en zones de muntanya també notaran canvis en els propers deu anys: nevarà menys, les glaceres es fondran... tot plegat tindrà afectació.

També a Andorra?

Sens dubte. Al conjunt del Pirineu tindrem cada cop menys neu i cada cop a més altitud.

Aquest any hem viscut grans onades de calor i fortes inundacions a Europa. Quina influència hi té el canvi climàtic?

És cert que aquests fenòmens ja existien de forma natural, però el que s’està observant és una intensificació i que, a més, ara estan sent molt més freqüents que abans. En el futur, cada onada de calor serà més intensa i els episodis de precipitacions seran cada vegada més intensos.

Què podem fer per aturar tot això?

Cal un canvi profund en tots els aspectes: en l’àmbit industrial, polític, ciutadà... Els estats han de prendre decisions valentes, però també cal una conscienciació del conjunt de la societat. Els governs han d’impulsar lleis ambicioses, però com a ciutadans podem canviar d’hàbits.

tracking