Marc Bernadó

“Fer-me àrbitre era la manera de seguir vinculat amb el judo”

Tresorer de la federació i president del Club de Judo Ordino, el cap de setmana passat va arbitrar al Campionat de França de Primera Divisió, celebrat a Perpinyà, i també s’està preparant per convertir-se en àrbitre europeu.

Marc BernadóM. B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Acaba de fer d’àrbitre al Campionat de França de Primera Divisió. Com va anar?

És una experiència que es pot viure poques vegades, almenys nosaltres, perquè és el primer cop que un no francès arbitra al torneig, i només puc estar-ne agraït.

Com va sorgir l’oportunitat?

S’ha de tenir cert nivell, no hi pot anar qualsevol. Molts països ho demanen, però la Federació Francesa no ho permet, però tenim sort que tant en Joan Ramon Balcells com jo arbitrem habitualment a França i estem ben posicionats.

S’està formant per ser àrbitre europeu. Quin és el procés?

S’ha de superar un examen. Jo m’estava preparant just abans de la pandèmia, però una lesió em va fer aturar i ara ho estic reprenent.

S’hi presentarà ara?

Encara no ho sé, m’estic preparant arbitrant Copes d’Europa cadet i júnior, i obtenint experiència. És un examen exigent perquè l’arbitratge europeu és el mirall mundial perquè les millors competicions són a Europa, i només pots presentar-t’hi dos cops a la vida, així que has d’estar molt preparat.

Què sent quan veu el tracte cap als àrbitres en altres esports?

Al judo és un altre món i el respecte és molt rigorós, perquè saben que si no hi ha respecte van a fora. La nostra funció està molt enquadrada en les normes i no hi ha interpretació.

Ha tingut algun problema?

Mai, és impensable que un competidor insulti o cridi l’àrbitre. El tracte que és dona en altres esports al judo seria impossible.

Quina fita es marca?

Ser àrbitre europeu és un somni, si puc aconseguir-ho, bé, i si no, no passa res.

Ha estat tota la vida vinculat al judo, però, com va entrar en el món de l’arbitratge?

Doncs per necessitat de la federació, ja que feien falta àrbitres, i també perquè vaig haver de deixar de competir per una lesió, i era la manera de seguir vinculat amb el judo.

És tresorer de la federació i també president del Club de Judo Ordino. Imagino que amb la pandèmia no hauran estat moments fàcils.

La pandèmia no hi ha ajudat gaire, però a la junta de la federació estem molt actius i al club faig servir l’experiència per gestionar el club, que actualment té bona salut.

Com està el judo al país?

Estem engegant un projecte molt interessant, hem millorat pel que fa a llicències i estem augmentant la base perquè sigui més sòlida i forta pensant en el futur.

tracking