Antoni Julià

“Treballar el fang m'ajuda a descansar de la rutina”

Exdecorador i projectista, ara està jubilat i dedica el temps que no va tenir a les seves aficions artístiques: la pintura i la ceràmica. El Centre Cultural La Llacuna, d’on n’és alumne, acull l’exposició que ha titulat metafòricament ‘In-out’.

Antoni Julià

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per què ha anomenat l’exposició ‘In-out’?

Està inspirat en les dues personalitats que fan una persona. L’in és la part interior, l’espiritual, la de la ment, el cervell i el subconscient. I l’out és la part exterior, la de la finestra, dels ulls, les mans, els peus... Si ho contemples bé, es pot apreciar a cada peça que hi ha aquí exposada.

Què és allò que reflecteix aquesta dualitat a les seves obres?

No li sabria dir però cada obra o cada quadre és com un poema. Aquesta és la meva forma de treball.

Predomina més l’interior o l’exterior?

L’interior no es veu tant. I, pel que fa a l’exterior, he de dir que no faig una obra comuna. Els quadres s’allunyen una mica de l’expressió clàssica.

Quins temes hi podem trobar?

Hi ha un apartat de costums i llegendes d’Andorra. Hi ha una obra sobre l’escudella de Sant Antoni, una altra sobre el conseller, també sobre la dama blanca d’Aubinyà, el Sant Cristòfol d’Anyós que està somiant...

Quantes obres exposa en aquesta mostra?

Està formada per 40 peces de ceràmica i per 10 quadres. Hi ha una peça que m’agrada molt que està feta a partir de fulles naturals de verdana. També n’hi ha una altra que està inspirada amb Mu, un continent que, segons la llegenda, va ser engolit per les aigües, com l’Atlàntida. La meva fantasia és la meva inspiració.

Vostè va començar amb la pintura però després va fer el pas a la ceràmica. Per què aquest salt d’una disciplina a una altra?

Vaig començar més tard amb la ceràmica perquè de jove havia estudiat arts i oficis i em va agradar. A casa meva tinc un petit taller. Treballo una disciplina o una altra depenent del moment i dels ànims.

Trobem una sèrie de personatges emmascarats. Té una relació especial amb les màscares?

No especialment. Simbolitzen homes déus i dones deesses que es van salvar i van fundar Egipte. És fruit de la meva fantasia.

Quina peça destacaria de l’exposició i per quin motiu?

Potser la verge de Meritxell, que és el sant de la meva filla. N’hi ha d’altres que em remeten a sentiments. És difícil escollir-ne una.

Com ha influït La Llacuna en la seva activitat artística?

Tot el que fa referència a la ceràmica ha sortit de La Llacuna. Jo hi vaig entrar per una amiga, que em va convèncer. Al principi no sabia què m’hi trobaria. Ara treballar el fang m’ajuda a descansar una mica de la rutina. Allà som com una família.

tracking