Jordi Llovera

“Quan construïm un edifici destruïm un petit ecosistema”

Primer premi Green Builiding Awards a la COP21 de París. Acaba d’elaborar una proposta de construcció de teulades i cobertes vegetals als edificis d’Andorra, que tindria avantatges tant mediambientals com socials.

Jordi LloveraJ.L.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per què ha decidit presentar aquest projecte?

Ho he fet arran del reconeixement de la crisi climàtica i la declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica per part del Consell General, el gener del 2020. Davant d’això, crec que cal prendre decisions que ens ajudin a rebaixar aquesta emergència.

Com poden contribuir-hi les cobertes verdes?

Per lluitar contra el canvi climàtic és tan important la disminució de les emissions de CO2 com tenir prou zona verda per absorbir-les. Per això proposo que els edificis del país es facin amb aquestes cobertes.

Traslladar el sòl a l’immoble.

Sí, perquè cada vegada que construïm un edifici estem destruint una zona verda, amb tot el seu petit ecosistema animal i vegetal. Al final, l’absorció del CO2 depèn dels vegetals però també de tota la vida orgànica microscòpica que hi ha als primers 20-30 centímetres de terra: fongs, bacteris, insectes de tot tipus...

Aquests tipus de cobertes són difícils de mantenir?

No, perquè s’hi pot fer el que es vulgui. Des de deixar-la créixer de forma natural fins fer-hi un jardí amb gespa o un hort on cada veí tingui la seva parcel·la. Si fem un espai verd hi podem posar una zona de barbacoa o de relax. Si fem hortet, tindrà també una funció educativa per als més petits. Els avantatges també són socials.

Com afecta la teulada verda en l’aïllament?

És una solució més efectiva que els sistemes normals. A l’hivern tenim un gruix de terra que ens aïlla més, i de forma natural. I a l’estiu cal tenir present que una coberta vegetal no està mai calenta, perquè el color verd dissipa els infrarojos del sol. L’àtic no tindria una coberta cremant com passa ara amb les lloses.

Quines modificacions legals caldria fer?

S’hauria d’incloure als plans d’urbanisme. Els comuns han de prendre consciència que estem en una emergència climàtica i obligar a fer cobertes verdes a tot arreu excepte, potser, als nuclis tradicionals.

Això també transformaria el paisatge.

Si puges a la Comella i mires el fons de la vall és totalment negre pel color de les teulades. Quan jo era petit era verd. Paisatgísticament hem perdut molt i ara cal recuperar-ho.

Les cobertes verdes són habituals en altres països?

En alguns llocs és obligatori. Per exemple a la ciutat de Basilea (Suïssa) ho és des de fa 20 anys. A Toronto, a partir de 2.000 metres quadrats també cal tenir bona part de la coberta vegetalitzada.

tracking