DANIELA MARTINS

“La meva obra sempre gira al voltant d'allò que admiro”

Formada a l’Escola d’Art d’Ordino, sempre ha tingut predilecció especial pel retrat i per la figura humana, un fet que associa a haver estudiat psicologia. Ara exposa els seus dibuixos sobre Serge Gainsbourg a La Peixera.

Daniela Martins

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sempre centra els seus retrats en la figura humana. Què és el què li crida l’atenció?

A vegades he pensat que està lligat al fet d’haver estudiat psicologia. També m’agrada molt la fotografia. Quan era petita em van regalar una càmera i era la típica que sempre feia fotos durant els viatges.

Actualment està exposant a La Peixera dibuixos sobre el cantant i actor Serge Gainsbourg. Què li interessa d’aquesta figura?

La meva obra sempre gira al voltant d’allò que admiro i ell ha estat el meu ídol des d’adolescent. Aquest any se’n complien 30 de la seva mort i li volia retre un homenatge. Va morir 2 de març i va néixer un 2 d’abril. La idea original era anar penjant dibuixos a Instagram durant aquell mes.

I se li va fer curt...

Sí! Llavors es va acabar el mes i em van quedar idees per desenvolupar. A l’exposició es pot veure tot el treball que he fet fins ara.

Quines tècniques utilitza?

Gairebé sempre faig retrats sobre collage. En aquesta sèrie sobre Serge Gaisbourg, però, com que era molt versàtil vaig decidir utilitzar vàries tècniques: des de dibuix amb llapis fins a aquarel·la... he jugat una mica.

Podem veure a la mostra que les pintures estan acompanyades de lletres de cançons. En quin sentit complementen els retrats?

Ell era un poeta. No he gosat traduir les cançons perquè tenia un domini tan gran de la llengua que no li podia fer justícia. He escollit les que més m’agraden.

Podríem dir que els dibuixos es basen en la interpretació dels sentiments que li podrien generar aquestes cançons?

Hi ha de tot. Hi ha un retrat d’ell que m’inspira molt. I, pel que fa als altres, intento transmetre allò que em desperta més interès, que sovint és més aviat el concepte de les cançons.

Com el de la cançó ‘Lemon incest’?

Sí. El quadre en el qual apareix amb la seva filla està inspirat en aquesta cançó. Intento transmetre l’amor paternofilial. L’he pintat sobre un fons de cel perquè m’evoca això.

Creu que es dona prou visibilitat als artistes novells al Principat? Crec que ara està començant a canviar. S’està fent una molt bona feina amb el Llibre Blanc de la cultura. Tot i això, considero que pel que fa al país hi ha força dificultats per exposar. He de dir, però, que em considero molt afortunada.

Té algun projecte al pensament de cara a un futur proper?

De moment continuaré pintant dibuixos sobre Serge Gainsbourg.

tracking