Ona Saumell

“En cada color trobo una personalitat, un caràcter”

Formada en Administració d’Empreses i filla d’una família que sempre ha viscut l’art amb intensitat, presenta avui a les vuit al teatre de les Fontetes la col·lecció ‘Women of the World’, amb motiu del Dia internacional contra l’explotació de la dona.

Ona Saumell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Això de la pintura li ve de família. El seu avi era Jacint Saumell.

Sí, l’art sempre ha estat molt present a la nostra família. No tan sols la pintura, també la cinematografia, la dansa, la música...

Quan va decidir que es dedicaria a la pintura?

Pinto des de ben petita. Mai no n’he estudiat amb un professor. És una afició que sempre m’ha acompanyat, però no va ser fins el desembre de l’any passat que vaig prendre la decisió de dedicar-m’hi professionalment.

Avui presenta la col·lecció ‘Women of the World’ en una ‘performance’ al teatre de les Fontetes, a la Massana. Quina història vol explicar amb aquests quadres?

Són deu retrats de deu dones que volen fer un homenatge a la dona i als avenços que ha assolit el moviment feminista en l’últim segle.

Les dones que retrata són reals?

Sí, són dones de carn i ossos. Abans de pintar els quadres vaig llegir tot el que vaig trobar sobre les seves històries. He partit de fotografies en blanc i negre per fer els retrats, però no són una còpia. He mirat de reflectir la seva personalitat en la combinació de colors.

Té un estil que la identifica de seguida, amb el fons del llenç de color negre i pinzellades de colors molt vius i llampants.

El negre, en física, és l’absència total de color, i els colors apareixen només quan la llum es projecta en l’objecte. En cada color trobo una personalitat, un caràcter, i aquesta idea és la que intento traslladar al llenç.

Ha centrat la seva obra en el feminisme. Andorra és feminista? Mulli’s, si us plau.

Estic molt orgullosa del meu país. És molt sorprenent la gran quantitat de dones que han arribat a posicions de poder en tots els àmbits a Andorra, i si hi han arribat és perquè s’hi creu. No negaré que l’avortament és una qüestió complicada, però em consta que el Govern ajuda les dones que no poden avortar, que no les abandona.

Un dels seus objectius és viure de l’art. Com ha estat la seva entrada al mercat?

Molt bona. La majoria de quadres de la col·lecció Women of the World ja estan venuts, i cada quadre de la nova col·lecció l’he venut abans que l’hagi acabat. Instagram és una eina fantàstica per donar a conèixer la meva obra.

Podria donar-me algun detall sobre la nova col·lecció?

Sí! Es diu Real Beauty. Vaig començar a pintar-la després d’haver participat en un curs d’educació emocional. També són retrats de dones que no tenen por de mostrar la seva vulnerabilitat, que saben que les nostres febleses en realitat ens fan més fortes.

tracking