David Naudi

“Un refugi ofereix aixopluc, és com un far d'alta muntanya”

Ha viscut sempre entre muntanyes. Pister, monitor d’esquí o encarregat de refugi són algunes de les feines que li han permès sempre establir sinergies amb el medi natural. Ara comença una nova etapa al capdavant del Refugi de l’Illa.

David NaudiNIK PIETROCOLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què és per a vostè un refugi de muntanya?

És un espai de protecció per a la gent que participa en activitats a la natura o en espais poc accessibles. Ofereix aixopluc. És com un far d’alta muntanya.

És la seva primera experiència com a responsable de refugi?

No. Nosaltres ja vam portar el refugi de Juclar amb dos altres companys. Després vaig treballar al refugi de Comapedrosa i finalment he acabat aquí.

Quin perfil de visitant reben?

No és un refugi d’alpinistes tot i que potser a l’hivern n’hi ha algun. A l’estiu ve gent que fa rutes organitzades com La Coronallacs. Parlem d’un client més d’avançada edat que busca espai per descansar a mig camí.

El Refugi de l’Illa és el més alt d’Andorra (2.517 m). L’accés és bastant complicat. Com s’abasteixen de menjar i aigua?

És el més allunyat. L’aigua l’agafem aquí al costat. Govern ens va instal·lar un accés. Gestionar els queviures és bastant complicat. La càrrega grossa de llaunes i conserves es fa amb helicòpter i el pa i les verdures ho pugem a l’esquena.

Sona bastant dur...

A vegades ens ajudem de cavalls, però no sempre hi són.

Què destacaria de l’entorn on està ubicat?

La Vall del Madriu com a patrimoni natural. Tenim el pic de la Portelleta. Tots els accessos al refugi des de diferents punts són molt bonics. El fet que s’obri a l’hivern també és un punt a destacar.

Durant aquests 5 anys dels quals se’ls ha concedit l’explotació, tenen previst potenciar algun aspecte del refugi?

Potenciem l’autosostenibilitat i reduir al màxim la despesa energètica i els vols d’helicòpter. L’equilibri mediambiental.

Es tanca el refugi davant d’alguna situació meteorològica adversa?

No es tanca mai. Les portes sempre estan obertes i el refugi sempre acollirà gent que ho necessiti. Amb el tema de la Covid és una mica complicat, però s’intenta fer-hi cabre tothom.

Creu que hi ha alguna mancança a la xarxa de refugis d’Andorra?

Personalment, penso que falta un refugi al sud d’Andorra, que ajudi a acabar d’unir tota la volta al país. També penso que s’han d’acabar d’arreglar alguns refugis vells, que fa anys que estan en marxa.

Algun aspecte més a destacar?

El refugi encara té problemes de connectivitat. De moment, aquí no tenim cobertura i no podem oferir wifi. Estem treballant per poder-ho fer, però és difícil obtenir línia d’internet per a tots els clients.

tracking