Alioshy Naranjo

“Som molts els que treballem i no conduïm un Porsche”

55 anys. Fa més de disset anys que resideix al país amb la família. Treballa d’enginyer al forn incinerador de la Comella i també disposa d’una petita acadèmia i un canal de YouTube. És un apassionat d’Andorra i de la natura.

Alioshy Naranjo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És enginyer de professió, com compagina la feina amb la docència?

A Ctrasa treballo per torns, quan hi vaig de matí dono classes de tarda i a la inversa. És una de les facilitats que em dona la feina. A més, si em toca fer torn de nit tinc tot el dia per gestionar les classes.

En què consisteix el seu projecte?

Dono classes de matemàtiques i matèries tècniques, a partir d’aquí vaig començar a gravar vídeos per als meus alumnes i en penjar-los a internet vaig començar a rebre visites de l’estranger. Això em va donar la idea de fer vídeos d’altres matèries. Per mi l’audiovisual és una forma de transmetre coneixement.

D’on va sorgir la iniciativa?

Una mica va ser això, tot va començar amb petits videotutorials per als meus alumnes i el fet que es fessin virals arreu del món em va motivar a fer-ne més i de diferents matèries.

Què l’apassiona de les matemàtiques i de la física?

Crec que a molta gent no li agraden les matemàtiques perquè no els han explicat per què serveixen i si aprens alguna cosa, però en desconeixes la utilitat, al cap de poc ho oblides. La meva idea és que amb una bona explicació i amb un exercici et quedi el concepte de les matemàtiques i la física, dues ciències increïbles.

Què li aporta l’educació?

Em sento molt confortat en el sentit que els dono suport, ja que entre que les matemàtiques són difícils i que moltes vegades estudiant et sents sols, jo soc aquell suport que necessiten per aprendre.

També disposa d’un canal de YouTube.

En tinc dos, un en què penjo els exercicis de matemàtiques i un altre per explicar la meva visió de viure i residir a Andorra, un país que m’encanta.

Per què considera que no es dona una visió real d’Andorra?

Últimament veig vídeos i reportatges que no donen una visió real del que és viure aquí, som molts els que treballem al Principat i no conduïm un Porsche, però portem una vida digna igualment.

Com va arribar al país?

La meva cosina va ser la porta d’entrada al país. Em va dir que vingués a fer temporada d’hivern i quan ja vaig ser aquí, va prevaldre el meu títol en engi­nyeria per poder quedar-me definitivament.

Té projectes de futur?

M’agradaria seguir fent vídeos, ampliar les temàtiques. De fet, en els darrers temps he incorporat a la pàgina web vídeos d’estadística, del país i alguns de tècniques d’estudi.

tracking