Jordi Sallés

“És una activitat que requereix certa confiança en un mateix”

Té 31 anys i formació de guia de muntanya. Fa tres anys va decidir especialitzar-se en la variant de vies ferrades. Parlem amb ell d’aquesta activitat, que cada vegada atreu més adeptes que es volen iniciar en la verticalitat.

Jordi Sallés

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quina tipologia d’usuaris reserven aquests serveis?

A vegades tenim grups escolars però la nostra empresa es dedica més a particulars. Normalment guiem famílies amb infants a partir de vuit o nou anys. Més del 90% de les vegades són principiants.

Quines són les millors rutes d’Andorra per introduir-se a les vies ferrades?

Per mi, la més interessant per començar és la dels Cortals d’Encamp, la dels clots de l’Aspra. És molt completa. Té dues possibles sortides, un petit pont tibetà, un tros de cable, una secció més vertical i un tram de baixada. Tampoc és gaire alta.

Una persona que s’inicia hauria de començar sempre per un nivell K1?

Hauria de fer-ho. I més, si no ha escalat mai. La meva dita és: “Si mai has escalat és com anar a escalar. Si ets escalador és com anar a passejar.”

Alguna recomanació personal?

La del roc d’Esquers, a l’entrada de la vall del Madriu. És un K2 i és llarga. Per a mi és una de les mes boniques d’Andorra. La del pic del bony d’Envalira també està molt bé.

Quins són els consells de seguretat més importants?

Assegurar el cable de vida, canviar els mosquetons d’un en un i, si vas amb més gent, deixar una distància de seguretat.

Amb quines problemàtiques es troben normalment?

A vegades és el nivell físic, d’altres no venen ben calçats...

En quines condicions es desaconsellaria fer una via?

Sempre s’ha de mirar la méteo. Si ha de ploure es recomana no fer-la i si es preveu tempesta no s’ha de fer sota cap concepte.

Considera que és una activitat mental?

És una activitat que requereix certa confiança en un mateix i certa gestió dels nervis. Com més novell ets més sensacions tindràs. La seguretat s’aconsegueix a poc a poc.

Com es genera aquesta confiança?

Parlem amb un to de veu tranquil, refermem l’equipació i les capacitats que té cada persona... Volem que tothom entengui que ho pot fer. Mai portarem ningú a una via que no creguem que pot fer.

Potser hi ha massa gent que s’atreveix a fer-les sola?

Tothom que tingui material adequat i hagi rebut una formació prèvia està capacitat per fer-ne. Si no s’ha informat és totalment desaconsellable.

El perill està infravalorat?

En el punt que perds la por has de vigilar. Pots infravalorar-la i posar-te en risc. Per això existeix la catalogació de les vies.

tracking