Anna Lluch

“El foc és una passió, però s'ha de tractar amb respecte”

Anna Lluch. Fallaire major de les Valls. 36 anys i original de Sant Julià. Cartera de professió, però una apassionada dels actes populars. És monitora de l’Agrupament Escolta i Guia lauredià, participa a l’esbart dansaire de la capital i també forma part de la coral.

Anna Lluch

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com es va iniciar en el món de les falles?

Els amics de Sant Julià de Lòria em van proposar si ho volia provar i em vaig llançar a la piscina. Em va agradar molt i ja fa sis anys que hi estic ficada.

Què representa el fet de ser la fallaire major?

Vindria a ser la portaveu dels fallaires d’Andorra si se celebrés alguna trobada fora del país. És com estar en una taula nacional de fallaires.

I en l’àmbit personal?

La veritat és que em fa molta il·lusió. Des del col·lectiu em van proposar ser candidata a fallaire major i després d’intentar-ho el 2019 i no aconseguir-ho, aquest any serà un honor regentar el traspàs.

Com s’assoleix el càrrec?

El primer cap de setmana de juny ens reunim tots al fons de la vall d’Incles i el fallaire major, en aquest cas en Ferran Brasó, prepara una sèrie de proves per arribar a trobar el clau amb l’argolla de Fontargent. Qui ho aconsegueix és nomenat successor.

Com és l’experiència de reunir-vos tots els col·lectius?

M’encanta, és molt guai. Som com una mena de família molt gran, no hi ha diferències entre parròquies i trobar-nos tots és una gran experiència per compartir moments.

Està preparada per rebre el relleu avui al vespre?

Sí, tot i que també estic una mica nerviosa, però amb ganes que arribi el moment. És com una gran tradició, a les set de la tarda el fallaire major em passarà l’argolla i la capa a la plaça del Consell.

El foc genera respecte.

Molt. El foc per mi és una passió, però s’ha de tractar amb molt de respecte per prevenir incidents. És cert que tenir una bola de foc al teu voltant fa impressió, però és una gran experiència.

Ha tingut algun ensurt amb les falles?

De moment cap i espero que segueixi sent així (riu).

Per ser fallaire es requereix algun esforç?

No es necessita gran cosa, només tenir una mica de força als braços per poder aixecar la falla, ja que tot i que vagi cremant a poc a poc, en un primer moment té un pes considerable.

Quina diferència hi ha entre les falles i els correfocs?

No tenen res a veure. Els correfocs són espurna i les falles són foc, cremem un paper envoltat amb una malla de ferro i el fem rodar amb la cadena.

Com compagina la feina amb totes les activitats que realitza?

La veritat és que amb l’horari de treball que tinc em puc permetre fer-ho tot a la tarda, una cosa cada dia.

tracking