Joan Pujol

“Ara costa molt més explicar l'univers que fa 30 anys”

Fascinat des de petit pels secrets del cosmos, Pujol no desaprofita cap ocasió per difondre la seva passió. Sovint puja a Andorra a dirigir observacions astronòmiques i a impartir conferències a públic de totes les edats.

Joan Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan va néixer la seva passió per l’astronomia?

Quan tenia nou anys vaig tenir la sort de veure en directe l’arribada de l’home a la Lluna.

L’experiència el devia marcar molt.

Va transformar en fascinació l’interès que ja sentia aleshores per l’univers. Va convertir-se en la meva passió.

Com va transformar aquesta afició en la seva feina?

Vaig estudiar la llicenciatura en Astronomia a la Universitat de Barcelona, però fins fa ben poc no ha estat la meva ocupació principal.

Per què?

Vaig començar a treballar per a una farmacèutica i vaig acabar dirigint-ne el departament de logística. Hi vaig treballar molts anys, en aquesta empresa.

És difícil dedicar-se professionalment a l’astronomia?

Quan vaig acabar la carrera no hi havia gaires oportunitats laborals en aquest camp a Catalunya. En els últims anys els estudis s’han especialitzat molt i hi ha un ventall de sortides professionals més ampli. Avui dia l’astronomia no tan sols s’estudia amb els instruments de la física i la química. L’enginyeria i la informàtica, per posar dos exemples, cada vegada són més imprescindibles per a l’estudi del cosmos.

Quan li va arribar l’oportunitat de treballar en el sector?

El 2009, que és quan va inaugurar-se el Parc Astronòmic Montsec. Vaig incorporar-me a l’equip de divulgadors del centre. Paral·lelament, també vaig muntar una empresa.

Quins serveis oferia?

L’empresa, de fet, encara funciona. Oferim conferències i cursos de divulgació sobre l’univers.

Com ha evolucionat l’astronomia des que va fer els estudis a la universitat?

Ara costa molt més explicar l’univers que fa 30 anys. Tot el que sabíem quan vaig estudiar la carrera només representa el 5% del que sabem ara.

Què sabem ara que no sabíem abans?

Per exemple, la matèria i l’energia fosques.

Què són?

Són formes de matèria i energia que detectem d’una manera indirecta però que no som capaços d’estudiar i analitzar amb els instruments d’observació de què disposem ara. Avui sabem més coses, però també som més conscients de la nostra ignorància.

Què recomanaria a un jove apassionat per l’univers?

Que es formi tant com pugui i que no renunciï mai a la seva passió. És un dels missatges que m’agrada traslladar als joves en els cursos que ofereixo.

tracking