Meritxell Pérez

“Intentem declarar la guerra al plàstic sense demonitzar-lo”

51 anys. Col·lecciona miniatures de perfums des de fa molts anys i és una apassionada d’Andorra. Va guanyar el premi especial en economia circular pel projecte Residu Zero de la 15a edició del Concurs d’Iniciatives Ambientals.

“Intentem declarar la guerra al plàstic sense demonitzar-lo”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En què es basa el projecte?

És una botiga que he obert on pots adquirir productes de neteja a granel, ja que aquesta mena d’envasos genera molts residus.

Promou el residu zero.

Aquesta és la premissa. Intentem declarar la guerra al plàstic sense demonitzar-lo, però reduint-lo al màxim. És un efecte minideixalleria, els clients venen a buscar els productes amb els seus envasos i fins i tot hi ha veïns que ens en porten perquè els puguem reutilitzar.

Té una estreta relació amb l’economia circular.

Totalment, donem ús als envasos que han acabat la seva vida útil amb el producte que contenien i els en donem una altra. També reutilitzem els bidons amb què ens arriben els productes, retornant-los a l’empresa amb la pròxima comanda que m’arriba. Així aprofitem el viatge i contaminem menys.

Té èxit la iniciativa?

Més del que em pensava en un principi. El dia 24 farà un any que hem obert i ja hem reutilitzat 4.000 envasos. La ciutadania té un gran potencial i la gent em comenta que feia falta un espai així al país.

A banda de productes de neteja també n’ofereix de cosmètica natural.

Sí. Tenim tots els productes en un envàs sostenible, com per exemple en vidre o cartró, aquells que generen menys residus. I els productes no estan testats amb animals.

Col·labora amb empreses locals.

Hi tenim molta vinculació. Productors locals que fabriquin articles del meu àmbit n’hi ha molt pocs i hem arribat a un acord.

Per què es va presentar al concurs d’iniciatives ambientals?

Considero que és un projecte molt especial i era necessari donar-lo a conèixer, i amb el guardó que em van atorgar es valora la iniciativa.

És un actiu social del barri.

Per al barri i per a tot el país. Ve gent de totes les parròquies a buscar certs productes; tenim clients molt fidels. A més tenim molts articles curiosos, com per exemple els relacionats amb la menstruació com compreses sense tractaments químics.

És una manera d'engrescar la gent a ser més sostenible.

I tant! Crea consciència sostenible de manera directa i indirecta. Quan la gent ve a la botiga i veu el que tenim els agrada poder tenir el que necessiten sense haver de generar residus.

Engegaria el mateix projecte en altres parròquies?

M’agradaria molt, però tal com està el tema del lloguer al país és molt complicat trobar un espai on instal·lar-se.

tracking