Roger Solé

“La pedra seca permet evitar l'erosió de la terra”

És un dels pioners de la recuperació de la construcció amb pedra seca a Andorra. Des de fa tres anys ofereix diversos cursos al Principat, adreçats tant a persones que s’hi inicien com a treballadors de la construcció i altres perfils tècnics.

Roger SoléARXIU ROGER SOLÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com va aprendre l’ofici d’artesà de pedra seca?

Soc autodidacte. Tot el que sé ho he après sol.

Quan va tenir el primer contacte amb aquesta feina?

El 2008. Un dia un amic i jo vam tenir l’oportunitat de refer una paret de pedra seca de l’església de Sant Bartomeu del Grau (Osona) que s’havia desmuntat. Va ser un encàrrec de l’ajuntament. Aleshores jo feia moltes feines de temporada. Ara una cosa, ara una altra. I refer aquesta paret em va agradar molt.

Va ser llavors quan va decidir de dedicar-s’hi professionalment?

No immediatament, però quan vam veure que no hi havia gaires empreses que hi treballessin vam arribar a la conclusió que havíem de provar-ho.

I van fer el pas, amb el seu amic, de muntar una empresa.

Sí, i vam començar a rebre molts encàrrecs.

Encara funciona aquesta empresa?

El projecte tira endavant, però el meu amic i soci va haver de plegar arran de les complicacions d’una malaltia. No podia continuar. És una feina molt dura i havia de cuidar la salut.

Considera que el seu ofici està prou reconegut?

El país on ho està més és França, on els artesans estan associats des de fa gairebé 20 anys. L’Association Bâtisseurs en Pierres Sèches (ABPS) és l’entitat de referència.

Hi ha col·laborat?

Vaig descobrir-la el 2012 i, de fet, en soc el primer membre no francès.

Com s’hi pot accedir?

Cal fer un examen de tres dies de durada. És una prova molt exigent.

Com ha evolucionat la seva empresa d’ençà que va començar?

Al principi la majoria d’obres que feia eren de rehabilitació. Ara que ja fa més temps que m’hi dedico rebo més encàrrecs d’obra nova i de més envergadura.

Com són els cursos de pedra seca que ofereix a Andorra?

Fa tres anys que pujo al Principat. Actualment ofereixo tallers d’iniciació, oberts a tothom, i altres cursos adreçats a treballadors de la construcció i a altres perfils professionals, com ara arquitectes, tècnics de Patrimoni, guies de muntanya i banders. Des de fa dos anys també ensenyo l’ofici a joves.

Quin valor afegit té la pedra seca respecte d’altres materials?

Molts! És un material reutilitzable, perquè d’un mur en pots fer una cabana. A més, s’ha comprovat que permet evitar l’erosió de la terra.

tracking