x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Agustí Compte

“Com més toques una guitarra, més ric n'és el so”

Té la botiga al centre històric d’Andorra la Vella. Va obrir el taller de lutier, l’únic del Principat, el 2008. Tot i que es dedica a construir guitarres, assegura que l’instrument no està acabat fins que el músic l’ha tocat durant milers d’hores.
Agustí Compte

Agustí Compte

Agustí Compte

V. G.
Actualitzada 21/05/2021 a les 12:06
Com va descobrir l’ofici de lutier?
L’ofici l’he après de gran, però l’afició i l’amor per l’instrument van començar quan, amb 12 anys, van regalar-me una guitarra. Amb el temps la relació amb l’instrument va anar-se fent cada vegada més estreta, fins al punt que vaig interessar-me per com és per dins i com es construeix.


Va aprendre a fer guitarres pel seu compte?

No. Durant molts anys vaig estar remenant i reparant guitarres, però no vaig aprendre bé l’ofici fins fa 13 anys, quan vaig fer un curs de sis mesos amb Stephen Hill, un mestre lutier establert a la Herradura, un poble situat no gaire lluny de Granada.

Quines opcions té un jove que vulgui rebre formació en aquest camp?
A Espanya no hi ha gaires escoles de lutiers. A França i a altres països europeus n’hi ha més i els estudis hi estan reconeguts oficialment. A Espanya, la majoria de lutiers fan classes com un complement a la seva feina, com un afegitó.


N’hi ha que diuen que els instruments acústics tenen qualitats especials, certa ànima.

No hi estic gaire d’acord, amb aquests conceptes. Jo no en diria ànima, però sí que és cert que els instruments acústics, i la guitarra espanyola i acústica en particular, et transmeten al cos les vibracions que genera la caixa de ressonància. A més, hi ha una altra cosa.

Expliqui’s.
La fusta de l’instrument evoluciona amb l’ús. Canvia. És viva. Com més toques la guitarra, més ric és el so que produirà.


I això què ho fa?

Les vibracions a la tapa de la guitarra, que és on es produeix el so, són molt bones per a la majoria de fustes. En certa manera es pot dir que una guitarra nova és un instrument que encara no està fet del tot. És l’instrumentista, amb milers d’hores de pràctica, que l’acaba de fer.

Aquest efecte pot assolir-se amb una guitarra elèctrica?
Els decibels que genera l’amplificació de l’instrument et colpegen el cos de la mateixa manera que els altaveus d’una discoteca, però quan toques una guitarra acústica la relació amb l’instrument és més personal, més propera.

La producció en massa posa en risc l’ofici de lutier?
La feina que fa una persona que construeix a mà una guitarra és difícil de quantificar des del punt de vista econòmic. Això en la producció en massa està controlat i, per tant, és impossible de competir-hi. A

ixò dificulta guanyar-s’hi la vida?
Ser lutier és una professió romàntica. N’hi ha que tenen llista d’espera, però són una minoria. 100 dels 10.000 que hi ha al món.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts