Jesús Costa

“Els nens no haurien de tocar el mòbil abans d'anar al llit”

Ha obert una consulta al Centre Mèdic Valira. 60 anys. Oftalmòleg del Clínic en excedència. Professor de la facultat de Medicina del Clínic. Director mèdic del grup Admiravisión. Coneix Andorra perquè sovint ve a esquiar a les pistes de Grau Roig.

“Els nens no haurien de tocar el mòbil abans d'anar al llit”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com ha acabat obrint una consulta a Andorra?

Fa cinc anys, quan acabava de venir el doctor Piqué com a director del SAAS, se’ns va plantejar obrir un servei d’oftalmologia. Pel que fa a assistència sanitària operàvem molts malalts a Catalunya i era estrany que no hi hagués un servei d’oftalmologia aquí, a Andorra.

Amb quines patologies oculars s’ha trobat?

Hi ha coses que baixen com els estrabismes, que és un símptoma de patiment fetal en la majoria de casos. Ara el control fetal és brutal: als dos mesos ja es fa una ecografia i al mínim risc durant el part es fa una cesària. Però una sorpresa que he tingut és la gran reclamació d’assistència infantil perquè no hi ha cap oftalmopediatre a Andorra.

Quan parla de nens, es refereix a la nova generació que pràcticament ha nascut amb les pantalles?

Amb la pandèmia tens els nens enganxats a les pantalles. El que significa que estem fabricant miops. Si no hi ha una acurada vigilància els nens es passen a una visió de 45 centímetres durant moltes hores davant d’una pantalla il·luminada.

És responsabilitat dels pares?

I de l’escola, que és on passen més temps. Quan la tecnologia és aquí ha de ser adequada al seu ús.

Quin seria el consum racional de pantalles al llarg d’un dia?

Més que el consum o el temps seguit, són les aturades entre aquest temps. Per això diem que cada vint minuts s’ha de parar 20 segons i mirar 20 peus que són sis metres. Després hi ha altres problemàtiques com ara el tipus de llum...

Expliqui’s...

A mesura que es va fent de nit és recomanable que els dispositius mòbils tinguin una funció d’autocontrol de la llum perquè es vagi enfosquint. La llum és un estimulador de l’hipotàlem. Si a un nen el deixes tancat a la seva habitació abans d’anar a dormir amb la llum a plena potència estarà tota la nit hiperactivat.

Qualsevol tipus de pantalla?

Parlem de 45 centímetres. Però tan important és la distància com la intensitat de la llum. Aquí els pares tenen molt a dir i han d’aturar d’arrel aquesta problemàtica.

Quines conseqüències pot tenir a llarg termini?

Sobretot la fatiga visual que pot tenir al llarg del temps. A vegades això pot desencadenar en infants que no estiguin ben concentrats a l’escola i tinguin problemes d’aprenentatge.

Més que ulleres o lents, millor resoldre el problema de base...

És clar, és bàsica l’educació visual de com han de treballar amb les pantalles. I per això calen habitacions ben il·luminades, no com les dels youtubers.

tracking