Raúl Martín

“El Trofeu d'Encamp ha permès tornar a competir”

Mestre d’arts marcials, grafòleg i director tècnic de la Federació Andorrana de Wushu i Kungfu. Després d’un any d’inactivitat, el Trofeu de Kungfu d’Encamp va permetre tornar a assaborir la competició en una cita clàssica que, donades les circumstàncies, enguany ha estat de caire nacional.

“El Trofeu d'Encamp ha permès tornar a competir”RAÚL MARTÍN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una dolça tornada.

La darrera competició es va fer just una setmana abans del confinament i, des de llavors, no hem tingut cap torneig, excepte les competicions virtuals. Per tant, la federació no ha estat estrictament aturada tot i no tenir competicions presencials.

I un any i escaig després s’ha pogut competir.

Amb el Trofeu de Kungfu d’Encamp que, donades les circumstàncies, s’ha hagut de fer nacional. Aquesta cita és un clàssic on sempre ens han visitat clubs d’Espanya, França i Bèlgica i, clar, per tema de Covid ja ho vam desestimar. Tot i que la situació ha millorat, no és encara el més adient.

Però de torneig nacional igualment se’n fa.

Evidentment, va ser la darrera competició que es va fer abans del confinament i que abans li comentava. Ha estat un bon moment perquè els esportistes del país ja poguessin tornar a competir, que és del que es tracta.

Han acusat molt la inactivitat?

No s’han deixat de fer classes i els clubs es van posar ràpidament en marxa i van realitzar una sèrie de formacions virtuals. El que sí que s’ha notat ha estat una davallada en l’aspecte tècnic que, mica en mica, van recuperant.

El Trofeu va tenir un clar guanyador.

Sí, el Club Kungfu Encamp Pas de la Casa, que va aconseguir 11 medalles, cinc ors, dues plates i dos bronzes. Hi va haver 33 representants de les tres escoles del país i Kungfu Taichi va obtenir una medalla d’or i una de plata i el CE Sant Julià, una plata i tres bronzes.

Es nota la diferència a l’hora d’organitzar un campionat nacional?

Ha estat estrany però, malauradament portem més d’un any de pandèmia i, d’alguna forma, tot es naturalitza. A l’hora d’organitzar, tret dels protocols puntuals que ens marquen des del Govern, és la dinàmica habitual i no hi ha un canvi molt dràstic.

Quan es té previst fer el torneig internacional com a tal?

A l’agenda federativa tenim marcat, si les condicions ho permeten, poder fer-ho a l’octubre. A més el mateix mes, l’1, 2 i 3 se celebrarà el campionat europeu a Bulgària, on hi haurà representants de la selecció andorrana.

Per als que som neòfits en el tema, quina diferència hi ha entre el wushu i el kungfu?

És la mateixa art marcial, però tenen diferent diferents denominacions tècniques. Però en l’esperit, és el mateix.

I per què dues denominacions?

El wushu és un terme més culte i el kungfu és la manera occidental de denominar les arts marcials xineses arreu del món. La paraula kungfu significa “treball ben fet” i es va acabar adaptant aquest terme com a referència i definició més global. El wushu és una activitat més esportiva.

tracking