Pilar Varó

“La 'blockchain' impactarà positivament en el dia a dia”

Una tecnologia amb alt potencial
Demà (9.30 h) imparteix el curs en línia ‘Blockchain i casos d’usos actual’ al costat de Luis Hernández, supervisor del departament de GRC de Crowe. La formació està organitzada per la Cambra de Comerç.

Pilar Varó

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En què consisteix el curs?

A Crowe creiem que la blockchain no és només l’última tendència, sinó que és una tecnologia que està transformant la forma com les empreses gestionen la transparència i la verificació de les dades. Per això el curs vol donar una primera visió introductòria, exposant les principals característiques i aplicacions, però amb un contingut transversal, que permetrà als assistents tenir una visió global. El curs es dirigeix a particulars i empreses interessats en aquesta tecnologia.

Què entenem per ‘blockchain’?

La blockchain o cadena de blocs és una estructura de dades on la informació s’agrupa mitjançant blocs encadenats entre ells. Això permet, a grans trets, garantir que la informació no pugui ser modificada a causa de la seva encriptació. Tot i semblar molt recent, aquesta tecnologia va ser ideada fa més de deu anys, trobant-se a dia d’avui en fase d’expansió i creixement, i preveient-se, a mitjà termini, com una de les tendències tecnològiques més rellevants, per la seva seguretat, traçabilitat i capacitat de captar nous negocis i vies de finançament.

Quines aplicacions té?

Són molt variades, tot i que la més destacada són les transaccions econòmiques. No obstant això, hi ha moltes aplicacions: l’emmagatzematge al núvol, el registre i verificació de dades, els contractes intel·ligents, sistemes de democràcia electrònica o la identitat digital. Sectors vitals per a l’economia global estan adoptant solucions basades en block­chain. La banca, les asseguradores o el sector públic, entre altres.

En podria posar un cas pràctic?

Un exemple d’aplicació de la blockchain seria la traçabilitat de productes en diferents sectors. Per exemple, en l’àmbit de l’alimentació s’han desenvolupat aplicacions de seguretat alimentària través de les quals els consumidors poden conèixer el procés pel qual ha passat un aliment des del productor fins arribar a ells.

Tothom pot utilitzar la ‘blockchain’?

Tot i ser una tecnologia d’alta complexitat, pot ser utilitzada per tothom, principalment sector públic i empreses. Però tots ens en beneficiarem, ja que molts processos es veuran simplificats, aportant millores que arribaran a l’usuari final. Encara que no la puguem veure, impactarà positivament en el nostre dia a dia.

En quina fase de desenvolupament està aquesta tecnologia?

Es troba en una fase de creixement exponencial, i es preveu que per al 2030 tingui un impacte econòmic de més de tres trilions de dòlars. A dia d’avui, els professionals de la blockchain són demandats per les empreses més importants del món, sent una de les professions amb més projecció. Alguns experts han manifestat que la blockchain és la innovació tecnològica més important des de la creació d’internet.

tracking