Yumara Corraliza

“Amb el temps, el cavall i tu esdeveniu un centaure”

Apassionada de l’equitació 25 anys. Nascuda a Andorra la Vella en una família de tradició eqüestre, fa tres anys que competeix en raids o curses de resistència amb cavall. El seu somni és dedicar-s’hi a temps complet.

“Amb el temps, el cavall i tu esdeveniu un centaure”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què és el raid eqüestre?

És una disciplina d’equip, ja que hi intervenen el genet i el cavall, i requereix molt d’entrenament i esforç. Les curses de raid solen ser d’un mínim de quaranta quilòmetres i un màxim de 160. Per tant, hi has de dedicar molt de temps. També hi afegiria que és un esport amb molt de sentiment. Has de ser-ne un apassionat per dedicar-t’hi. Si no, no val la pena fer-ho.

Quines aptituds físiques i mentals ha de tenir un genet?

Ha de ser una persona activa, sobretot. Mentalment, és un esport molt dur perquè és una disciplina de resistència. Sempre tindràs un moment en el qual et fallaran el cap o el cos i has de ser capaç de sobreposar-t’hi, dir-te: “Puc fer-ho” i tirar endavant. Has de tenir les idees molt clares i saber quin és el teu objectiu en cada cursa. La fita no és sempre guanyar, sinó ser un genet millor cada dia. A més, no has d’oblidar mai el més important: que formes un equip amb el cavall. És per això que prefereixo entrenar jo mateixa els meus cavalls. D’aquesta manera estic segura que tant jo com el cavall estem preparats per competir.

Quan va començar a practicar l’esport?

Fa tres anys, però a casa sempre hem tingut cavalls. Formen part de la meva vida des que era ben petita.

Quina mena de relació es forma amb els temps entre el genet i el cavall?

Es crea un vincle molt fort. Com que hi passes tant de temps i hi vius tantes aventures, al final arriba un punt que entens l’animal i l’animal t’entén a tu. Podríem dir que, amb el temps, gairebé esdeveniu un centaure!

Hi ha tradició d’aquest esport a Andorra? La gent el coneix prou?

No, malauradament no és un esport gaire conegut al Principat. Prop d’Andorra podríem dir que Vic és el bressol del raid. Allà sí que n’hi ha molta afició.

Quines són les seves rutes preferides?

M’agraden, sobretot, les rutes d’alta muntanya perquè hi ha molt de desnivell. Són la mena de curses que permeten posar a prova el genet i el cavall i conèixer els límits de tots dos. Tot i això, també m’agrada treballar en pistes de galop perquè hi pots córrer a un ritme més ràpid i constant.

Vostè, de moment, competeix en aquest esport com a amateur. És fàcil professionalitzar-s’hi?

No. És difícil fer-se un nom en el món del cavall. No és impossible, però sí molt difícil. Com t’he dit, demana molts sacrificis personals i dedicació. No és gens fàcil guanyar-s’hi la vida. Tot i això, estic convençuda que tard o d’hora ho aconseguiré. Vull dedicar-me a temps complet a cuidar els meus cavalls i a competir al màxim nivell en aquest esport.

tracking