Graciela Jiménez

“Volem aglutinar tota la diversitat que tenim al país”

És una de les cares de Com-Unitat
38 anys. Nascuda a l’Argentina, es va traslladar a viure a Andorra fa dues dècades, el 2001. L’associació que neix vol ser un punt de trobada entre les diferents cultures i orígens que hi ha al país.

Graciela JiménezM. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vostè és una de les impulsores de Com-Unitat, una nova associació al país. Per què decideixen ara fer el pas i crear-la?

Feia molt que tenia en ment el projecte. Però era molt complicat fer-ho sola. I quan he vist que hi havia persones interessades a tirar-lo endavant, amb la mateixa energia i il·lusió que jo, em vaig dir “ara és el moment”.

I en què consistirà o què vol fer Com-Unitat?

En un primer moment volia que fos un punt d’assessorament per als temporers. Un lloc on trobessin la seva primera acollida al país, i poder-los ajudar en temes com el lloguer d’habitatge, perquè a vegades ho fan sense conèixer l’origen i els estafen. I també a la inversa, fer una mica d’intervenció en casos de mal comportament dels temporers amb el propietari.

És una associació doncs per ajudar els temporers?

Per a qui vingui de fora del país. A vegades venen a quedar-se, i cal que se’ls expliqui com és el país i què és necessari. Però no només això, volem anar més enllà.

Expliqui’m...

Una de les noies que s’ha incorporat al projecte té un germà que viu a França i que s’encarrega de fer esdeveniments culturals. I ella tenia aquesta intenció, no sabia com començar... i d’aquesta manera podem mesclar la part cultural a l’associació. És a dir, per un costat la part més humana d’ajuda i assessorament, i per l’altra, el vessant més cultural aglutinant tota la diversitat que tenim dins.

En quin punt es troba?

Ens hem reunit ja dues vegades, ens falta enviar un correu al comú d’Escaldes, per veure si podem tenir una adreça per a la seu de l’associació. Perquè és en aquesta parròquia que ens agradaria establir-nos.

Parlem del nom. Com-Unitat. Què vol dir?

Jo el vaig proposar perquè ja el tenia al cap i té una doble interpretació. D’una banda, tot junt, comunitat, i de l’altra com-unitat, que vol ser molt inclusiu.

Quantes persones la formen?

Ara mateix 6 persones de manera més directa, i altres que fan col·laboració més externa. Encara no hem definit plenament les funcions que desenvoluparà cadascú en el funcionament.

Quin és el següent pas?

Ara estem pendents de poder-nos establir a Escaldes. Si no pot ser, aniríem a Andorra la Vella, a la Llacuna. I un cop tinguem l’adreça, llavors ja podrem anar a la notaria a constituir-nos.

Saben quina serà la primera activitat que faran?

Al mes de juny ens agradaria poder muntar una activitat cultural basada en el ball amb coreografia. Però també tenim en ment fer quelcom més gran, que inclogui gastronomia.

tracking